Restauratieprijs voor gerenoveerde bollenschuur in Sassenheim

De gerenoveerde bollenschuur.© Foto SOS

Peter van der Hulst
Sassenheim

Stichting Oud Sassenheim (SOS) heeft de jaarlijkse Restauratieprijs toegekend aan de gerenoveerde bollenschuur aan de Kastanjelaan 14a in Sassenheim. Het gebouw is omgevormd tot een complex met vijf appartementen. De prijs is in 2012 door SOS ingesteld om de aandacht te vestigen op beeldbepalende panden in Sassenheim.

De nu onderscheiden bollenschuur stamt uit 1927 en is in handen van de familie Van Velzen. Het gebouw is een gemeentelijk monument en staat ook vermeld in de regionale collectie bollenschuren van het Cultuurhistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek. SOS heeft veel waardering voor het feit dat de schuur in oude stijl is gerenoveerd en dat details als hijsbalken bewaard zijn gebleven.

SOS-voorzitter Alfred Pop is blij met de keuze, maar heeft gelijktijdig zorgen. „We moeten zuinig zijn op onze bollenschuren. Het zijn de iconen van de Bollenstreek. Van de meer dan duizend bollenschuren die vroeger in de streek hebben gestaan zijn er nog maar circa negentig over die waardevol zijn. Gelukkig is de bollenschuur aan de Kastanjelaan voor de komende decennia gered van de ondergang en blijft ze een parel voor Sassenheim. Maar sloop dreigt nog steeds voor vele bollenschuren. De niet beschermde en karakteristieke bollenschuur van Westerbeek, nabij de Ruïne van Teylingen, is daarvan een actueel voorbeeld. De gemeenteraad beslist volgende maand over aankoop. SOS en velen met haar, hoopt vurig dat ook deze schuur een passende herbestemming krijgt. Eeuwig zonde, als deze voor de streek zo vertrouwde schuur verloren zou gaan”, aldus Pop.

De Restauratieprijs wordt aanstaande vrijdag voor de zevende keer uitgereikt. De eigenaren van de schuur krijgen een oorkonde en een muurschildje.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.