Actieve Katwijkse fietsendieven gebruiken lopersleutel: ’Ze zijn lastig te betrappen’

Vooral e-bikes zijn een makkelijke prooi langs de Boulevard.

Vooral e-bikes zijn een makkelijke prooi langs de Boulevard.© Foto Taco van der Eb

Hielke Biemond
Katwijk

De fietsendieven die deze zomer zeer actief zijn aan de Boulevard in Katwijk, maken gebruik van een lopersleutel die op veel standaardsloten van fietsen past.

,,Het probleem is dat ze hierdoor lastig te betrappen zijn’’, zegt teamchef Peter Koot van de Katwijkse politie. ,,Met de lopersleutel maken ze sloten onopvallend en vrij gemakkelijk open om de fietsen vervolgens eenvoudig mee te nemen.”

Vooral de alomtegenwoordige e-bikes zijn een gewilde prooi, doordat ze veel meer waard zijn dan gewone fietsen. De politie adviseert bezoekers van de Boulevard en het strand dan ook om altijd een extra slot te gebruiken. ’Is er niets om uw fiets aan vast te maken? Doe dan het tweede slot om het frame en het voorwiel van uw fiets. Zo voorkomt u dat de fiets makkelijk opgetild kan worden aan het achterwiel en weggereden kan worden.’

Het lukt de politie en de gemeente vooralsnog niet om de fietsendiefstal een halt toe te roepen. Vooral bij de Boulevard en in het centrum van Katwijk aan Zee is de stijging spectaculair: een verdubbeling ten opzichte van juni, juli en augustus vorig jaar. Toen werden zestig fietsen gestolen in Katwijk, deze zomerperiode zijn dat er al zo’n 130. Elke dag is het raak.

Fractievoorzitter Sonny Spek van oppositiepartij Durf stelde het probleem onlangs aan de kaak middels schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur. Hij pleitte daarin voor het ophangen van camera’s en het gebruik van lokfietsen.

De politie en de gemeente roepen bezoekers van de Katwijkse kust op goed om zich heen te kijken en meteen 112 te bellen als zij iets verdachts zien.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.