Inhalen mag, maar knuffelen en schreeuwen is op de Leidse ijsbaan uitgesloten tijdens het komende schaatsseizoen

Inhalen op de Leidse ijshal.© Archieffoto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Schaatsen op anderhalve meter van elkaar is lastig uitvoerbaar. De leiding van de Leidse ijshal aan de Vondellaan heeft een hele reeks coronamaatregelen afgekondigd voor het nieuwe winterseizoen. Dat begint over zes weken, op zondag 4 oktober.

In het schaatscentrum gelden veel regels die ook elders opgaan, zoals handen ontsmetten, looproutes volgen en aanwezigheidskaartjes invullen. Bovendien wordt bij wedstrijden het handen schudden, high fives geven en knuffels uitdelen sterk afgeraden, evenals ’schreeuwen en geforceerd stemgebruik’.

Toch hoeft niet alles op afstand. In een brief die het nieuwe seizoen aankondigt, staat: ’Tijdens het sporten mogen alle leeftijdsgroepen weer contact hebben die bij de sport horen. Bij schaatsen en shorttrack mag weer in pelotons worden gereden en zijn er geen beperkingen met betrekking tot inhalen. Bij kunstrijden zijn paarrijden, synchroon rijden en ijsdansen weer mogelijk. En indien noodzakelijk mag de trainer contact hebben met sporters’.

Het zou eigenlijk het allerlaatste schaatsseizoen worden in de verouderde ijshal aan de Vondellaan, maar de bouw van een nieuwe, moderne en duurzame ijshal aan de Voorschoterweg is geruime tijd vertraagd. Een vernieuwd plan daarvoor ligt er nu, de aanbesteding begint eind deze maand, en gehoopt wordt dat de eerste ijzers er over twee jaar ondergebonden kunnen worden.

Dakloos

De betrokken clubs hopen dat tot die tijd de huidige hal, inclusief apparatuur en toebehoren, geen onoverkomelijke panne oploopt, anders zijn ze tijdelijk dakloos. Voor de kantine zijn in ieder geval nieuwe pachters aangetrokken. Het gaat om Gertjan van der Hoeven en Martijn Hoekstra, die ook al de horeca runnen in zwembad De Vliet en de Drie Octoberhal.

Op de openingsdag direct na Leidens Ontzet bedraagt de toegang voor bezoekers één euro. Verder wordt voor het nieuwe seizoen melding gemaakt van extra inlooplessen en de introductie van Bavarian curling, een kruising tussen curling en jeu de boules. Op schaatshalleiden.nl zijn alle aankondigingen voor de nieuwe jaargang na te lezen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.