Acht buurtverenigingen zijn gemeente Leiden beu, en zeggen samenwerking op

Horeca in de binnenstad, een van de hete hangijzers.

Horeca in de binnenstad, een van de hete hangijzers.© Archieffoto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Acht Leidse buurtverenigingen hebben per direct hun samenwerking met de gemeente opgezegd. Overleg is niet langer zinvol en zonde van de inzet, want het progressieve stadsbestuur staat niet open voor suggesties. ’Vandaar dat wij besloten hebben om onze medewerking op te schorten’, zo staat in een gezamenlijke brief.

De buurtverenigingen beginnen met het opsommen van een aantal projecten waarover ze zich in de afgelopen maanden hebben gebogen. Het gaat dan onder meer om het lokale evenementenbeleid, het Leidse horecabeleid, de ophoging van de parkeergarage aan de Hooigracht en de herinrichting van de Kaasmarkt. De wijkclubs spitten de dossiers door, spraken betrokkenen en overlegden met ambtenaren, om vervolgens tot de conclusie te komen dat ’met onze inbreng weinig of niets gedaan wordt. Tot onze grote teleurstelling.’

De acht wijkverenigingen waar het om gaat zijn: Hogewoerd e.o., Pieters- en Academiewijk, Zeeheeldenbuurt, Pancras-West, Noordvest-Molenbuurt, Tussen de Rijnen, De Put in de Oude Morsch en Maredorp-De Camp.

De acht buurtclubs waren momenteel samen bezig met het project Autoluwe Binnenstad van de gemeente, maar daar wordt abrupt mee gestopt. Want ook bij dit onderwerp dreigden de tips, alternatieven, op- en aanmerkingen in de prullenbak te belanden. ’Het zal vast uw goed recht zijn om zo met begrippen als ’participatie’ en ‘’inspraak’ om te gaan. Nu echter onze inbreng keer op keer zonder meer ter zijde wordt geschoven, achten wij het niet meer zinvol om als binnenstad-buurtverenigingen nog tijd en energie te besteden aan zogenaamde participatietrajecten waarvan de uitkomst in feite van tevoren al vaststaat.’

In een korte reactie laat het stadsbestuur weten verbaasd te zijn over de timing van de wijkclubs. ’Omdat we juist nog in september een gesprek hierover gepland hadden.’ Burgemeester en wethouders houden vol dat de acht verenigingen ’van grote waarde zijn voor onze stad en onze organisatie. Juist ook als er zaken zijn die niet goed lopen, zijn wij van mening dat je daar alleen samen en in gesprek uitkomt.’ Het stadsbestuur komt nog met een meer inhoudelijke reactie, na het zomerreces.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.