(Update 20.00 uur) Bestuur Orientation Week Leiden blij verrast: ’Meer internationale studenten dan verwacht’

’Press officer’ Lisa Claessen poseert bij groepje 15 op de Lammermarkt.© Foto Leidsch Dagblad

Wilfred Simons
Leiden

Na de El Cid-week beleeft Leiden de komende dagen de Orientation Week Leiden (OWL). Bijna 1200 internationale studenten hebben zich ingeschreven voor deelname aan deze kennismakingsweek met de stad en de universiteit. De hoge opkomst heeft het OWL-bestuur blij verrast, zegt woordvoerster Lisa Claessen. ,,We hadden er minder verwacht.’’

Vicevoorzitter Hester Bijl van het college van bestuur van de Universiteit Leiden is tevreden over het verloop van de introductieweken. De El Cid-week in Leiden, de HOP-week in Den Haag en de OWL-week voor internationale studenten, die gisteren van start ging, gingen en gaan ’ontzettend goed’, zei Bijl gisteren tijdens een bijeenkomst van de Universiteitsraad in het Academiegebouw.

Op basis van dit succes kreeg burgemeester Lenferink het vertrouwen dat een kennismakingstijd op de studentenverenigingen verantwoord is - al legde hij de besturen wel strenge voorwaarden op.

Quarantaine

Ook de komst van internationale studenten naar Leiden is goed verlopen, zegt Bijl. ’Twintig tot veertig’ studenten moesten na aankomst in Leiden tien dagen in quarantaine. In aller ijl zette de universiteit een ’buddynetwerk’ op, dat dagelijks ’voorzichtig’ boodschappen voor de kamerdeur zet.

Deze groep kon gisteren niet meedoen aan de OWL, die in het ’nieuwe normaal’ net als de El Cid-week deels online en deels fysiek verloopt.

Dagelijks mogen maximaal 550 studenten onder begeleiding van een mentor in groepjes door de stad worden rondgeleid. De gemiddelde groepsgrootte is twaalf studenten. Gistermorgen registreerden ze zich bij de kraampjes die de OWL had geplaatst op de Lammermarkt. ,,Hier krijgen ze hun tasje en hun polsbandje en ontmoeten ze hun groepje’’, legt Claessen uit. De virtuele deelnemers kregen onder meer een welkomswoord van burgemeester Lenferink in een livestream.

Kennismaking

De maandag stond in het teken van kennismaking met de stad. De ’internationals’ maakten een stadswandeling en lunchten gezamenlijk.

Dinsdag is de ’faculteitendag’, waarop de buitenlandse studenten kennismaken met hun docenten en uitleg krijgen over de studiefaciliteiten. Er is een sportdag, een ’Hortustoer’ en ook museumbezoek is mogelijk. Een vast element is de fietsenmarkt.

Bij de Leidse Sterrewacht is een lounge ingericht waar de internationale studenten kunnen bijkletsen en ontspannen. Om het gevaar van een coronabesmetting te minimaliseren, doet de OWL liefst zoveel mogelijk buiten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.