Janssen in Leiden test vaccin op 60.000 proefpersonen

Leiden

Janssen Vaccines & Prevention begint eind september met het inenten van 60.000 proefpersonen tegen het coronavirus. Ook de directe concurrenten, zoals grote de farmaceuten Pfizer, Moderna en AstraZeneca beginnen al aan fase 3-onderzoek, maar hun onderzoeksgroepen zijn half zo groot als die van Janssen.

Journalisten van de Amerikaanse Wall Street Journal ontdekten de aanmelding van dit grote fase 3-onderzoek (waarin een medicijn daadwerkelijk op werkzaamheid wordt getest) drie dagen geleden in een database van de Amerikaanse overheid.

Het fase 3-onderzoek gaat bijna gelijk op met twee andere proeven. Half juli begon een fase 1-test op 1045 personen bij onder meer de KU Leuven in België en in Boston in de Verenigde Staten. In deze fase wordt vooral bepaald in welke dosis het vaccin veilig wordt verdragen. Binnenkort begint in Leiden, Spanje en Frankrijk een fase 2-onderzoek; in Leiden krijgen 45 personen een proefvaccin.

De gevaccineerde proefpersonen worden daadwerkelijk aan het vaccin blootgesteld. Dat gebeurt, meldt Janssen Vaccines & Prevention, ’in die landen en regio’s waar het coronavirus actief is en dus bij die populatie waarvoor het vaccin bestemd is’. Dat is dus kennelijk ook in de Verenigde Staten.

De Europese Commissie sloot vorige week met Janssen Vaccines verkennende gesprekken af over de levering van 400 miljoen doses vaccin. Eén van de redenen waarom de EU belangstelling heeft voor het vaccin van Janssen, zijn de ’eerste positieve resultaten’. Volgens het ministerie van Volksgezondheid ’stemt dat hoopvol voor de ontwikkeling van het uiteindelijke vaccin’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.