Juul was niet ongekust gebleven, maar de liefde was niet aan hem besteed. Tot daar Eliza was

© Foto Erna Faust

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Aan Juul was de liefde niet besteed, tot hij Eliza ontmoette.

Juul (75) was een reiziger. Een einzelgänger die liever wat van de wereld zag dan nog een keer zijn hart te breken. In Polen ontmoette hij Eliza.

„Ik was niet ongekust gebleven, maar de liefde was niet aan mij besteed. Dan ga je wat anders doen. Ik wilde het liefst reizen, maar dat kon ik niet betalen, dus zocht ik werk waarvoor ik de wereld over moest. Ik werkte hard en nam zelden vrij. Zo zelden dat mijn baas me elk jaar op vakantie moest sturen.

Dat jaar kreeg ik tien verplichte vrije dagen. Ik wist niet eens meteen wat ik ermee moest, maar besloot een rondreis door Polen te boeken. Op de eerste avond in Gorzów zwierf ik door de stad tot ik een terras met een vrije tafel vond. Ik kreeg gezelschap van een man en twee vrouwen. Zussen, bleek later. Ik was meteen onder de indruk van Eliza, ze was zo mooi. We praatten en lachten. Er begon iets.

Ik weet nog dat Eliza’s zus vertelde dat ze ooit in Nederland was geweest. Ze had zich er alles behalve welkom gevoeld. Toen het café ging sluiten, stapten we met z’n allen in een klein autootje en reden we naar de flat van Eliza en haar zus. Bij een avondwinkel kochten we bier en worst en zo begon een nacht waarin ik de tijd vergat. Ik dacht niet na, ik wilde gewoon genieten. Van Eliza, van haar muziek, haar warmte. We draaiden platen en we dansten in de kamer. ’Waarom ben je alleen?’, vroeg ze. ’Ik speel dat ik moeilijk te krijgen ben’, zei ik. ’Maar ik speel het te goed.’ Bij haar viel ik uit mij rol. Met het ochtendgloren en een kop koffie kwam het afscheid. Die dag kreeg ik weinig mee van Polen. Ik lag achterin de bus te slapen en als ik niet sliep, droomde ik evengoed. Een verbitterde vrijgezel na één nacht van de kaart.

In Krakau bezochten we een kerk met een grote bel. De Sigismundbel. Tieners legden er hun hand op en de gids vertelde ons dat ze een wens deden. Daar stond ik tussen de kinderen met mijn hand op dat ding. ’Eliza weer zien’, was het enige dat ik kon bedenken.

De reis eindigde in de stad waar hij begon. We dineerden in Gorzów. Ik was de laatste die doorhad dat een prachtige vrouw de eetzaal binnenliep. ’Juul, er is iemand voor je.’ En daar stond ze. Eliza wist dat ik terug zou komen en had me opgezocht. Die avond dansten we opnieuw en er volgde een nacht in haar bad en haar bed. Daarna was er opnieuw een afscheid. We spraken af te schrijven.

Ik stuurde brieven, foto’s en kaarten, maar pas na maanden kwam er een kaart van haar. ’Je bent me dus toch vergeten’, schreef ze. Ik begreep er niks van. Was mijn post niet aangekomen? Toen ik voor mijn werk naar Polen kon, greep ik de gelegenheid aan om haar op te zoeken. Ik nam een brief mee, voor de zekerheid. De buurvrouw vertelde me dat Eliza en haar zus niet thuis waren en ik liet de brief bij haar achter. Daarna wachtte ik, tevergeefs.

Twaalf jaar geleden ontmoette ik Maria. Tijdens Spaanse les keek ik plotseling in een paar fluwelen ogen. Het was voor het eerst sinds Eliza dat ik in één klap was verkocht. Maria en ik wonen inmiddels tien jaar samen in een dorp dat veel Poolse arbeiders trekt. Toen ik onlangs met één van hen een praatje maakte, kwam Gorzów ter sprake. Hij kende er mensen en wilde zijn best doen om contact met haar te leggen.

Eliza en ik hebben gebeld. Eén keer. Als je gelukkig bent met iemand anders moet je je niet af laten leiden. Ze vertelde me dat ze na het overlijden van haar zus een stapel post gevonden had. Haar zus - bang Eliza te verliezen aan dat vermaledijde Holland - had mijn brieven al die jaren achtergehouden.

Niet weten waarom, maakt dingen dubbel zo hard. Eliza en ik hadden allebei geen idee waarom de ander niet schreef. Zoveel jaar later hebben we een ander leven, maar het verhaal is nu rond en dat is goed.”

Wil jij ook iets kwijt over liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer verhalen Over Liefde.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.