Minister Van Ark bezoekt Bibliotheek Katwijk om mee te doen aan cursus donorregistratie

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg.

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg.© Foto ANP/Koen van Weel

Hielke Biemond
Katwijk

Wat houdt de nieuwe donorwet in? En hoe geef je aan wel of geen organen wil afstaan na de dood? Bibliotheek Katwijk houdt cursussen om inwoners daarover te informeren, met op dinsdag 1 september een bijzondere deelnemer: minister Tamara van Ark van Medische Zaken.

Zij wil in de vestiging aan de Hoorneslaan 297 zien en horen hoe Nederlandse bibliotheken omgaan met hun rol als verstrekker van informatie over de nieuwe donorwet, die op 1 juli van dit jaar in werking is getreden.

„De Bibliotheek neemt geen standpunt in over orgaandonorschap” verklaart directeur Jan Klerk. „We geven toegang tot laagdrempelige en betrouwbare informatie zodat mensen zelf een weloverwogen keuze kunnen maken of bieden hulp bij het invullen van het keuzeformulier. Dit past bij de onafhankelijke en neutrale informatiefunctie van de bibliotheek.”

Voorheen konden alleen organen worden gebruikt van mensen die daar uitdrukkelijk toestemming voor hadden gegeven. In de nieuwe donorwet werkt dat omgekeerd: iedereen is donor, tenzij anders aangegeven.

Bezwaar

Wie nog geen keuze heeft gemaakt, krijgt in oktober en november maximaal twee keer een brief met het verzoek om dit alsnog te doen. Gebeurt dat niet, dan krijgt hij of zij in het Donorregister de vermelding ’geen bezwaar tegen orgaandonatie’, met een brief daarover ter bevestiging. Daarna is het alsnog mogelijk om ’nee’ te zeggen, of een welbewust ’ja’.

De overheid verwacht dat een grote groep Nederlanders het lastig vindt om de nieuwe wet te begrijpen, of moeite heeft om een digitaal formulier in te vullen. Katwijkers die daar hulp bij willen, kunnen vanaf 1 september binnenlopen bij de Bibliotheek, of daar dus een cursus volgen.

De eerstvolgende mogelijkheid daartoe, zonder minister, is op zaterdag 31 oktober tussen 10.30 en 12.30 uur.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.