Woensdagmarkt keert terug, maar zaterdagse markt blijft voorlopig verdeeld tussen Beestenmarkt en Lammermarkt

De Beestenmarkt op woensdagen.© Archieffoto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

De Leidse woensdagmarkt keert begin volgende maand terug naar de oude stek in de binnenstad.

Dit in tegenstelling tot de zaterdagse markt. Die blijft nog zeker tot november verdeeld over de alternatieve locaties Lammermarkt en Beestenmarkt. Dat heeft het stadsbestuur gisteren bekendgemaakt. Beide dagmarkten zijn sinds het begin van de coronacrisis weggehaald van Botermarkt, Koornbeursbrug en Nieuwe Rijn omdat het daar te druk werd en afstand houden onmogelijk bleek bij veel kramen.

Die noodgedwongen verplaatsing verliep bepaald niet zonder slag of stoot. Een substantieel aantal kooplui maakte ertegen bezwaar en hield acties, maar uiteindelijk hield de gemeente voet bij stuk.

Op de Vismarkt, vlak bij de traditionele Leidse marktplaats, zijn op zaterdagen al enkele kramen teruggekeerd naar het hart van de stad. En de woensdagmarkt gaat vanaf 9 september ook weer in zijn geheel terug naar de oude stek schuin tegenover het stadhuis.

Het gaat om een proef, waarschuwt het stadsbestuur. ’Zo komen de drukste kramen op brede plekken te staan.’

Voor de veel grotere zaterdagvariant is een terugkeer op de vertrouwde stek nog lang niet aan de orde. Die blijft tot november verdeeld over de twee pleinen Beestenmarkt en Lammermarkt. De markt draait ook op 3 oktober gewoon door omdat er dit keer geen kermis staat.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.