Veroordeling trainer ’freerunning’ Ter Aar om mishandeling pupillen blijft staan, assistent vrijgesproken

Maarten Bakker
Ter Aar

Een 25-jarige man die was veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur vanwege misstanden bij lessen freerunning in Ter Aar, heeft van het gerechtshof in Den Haag geen eerherstel gekregen. Wel verlaagt het hof zijn werkstraf. Een assistent van de trainer is helemaal vrijgesproken.

De trainer uit Zoetermeer zou in 2016 drie pupillen in de leeftijd tussen 13 en 15 jaar mishandeld hebben. Een van de slachtoffers kreeg van hem stroomstoten toegediend met een stroomstootapparaat op zijn pols. Twee slachtoffers werden aan voeten vastgebonden, en eentje werd vervolgens ook door de sporthal gesleurd. Een andere leerling kreeg op de trainingen een knie op zijn borst gedrukt, een handeling die veel pijn veroorzaakte. Ook zou de hoofdtrainer de drie slachtoffers op armen en benen geslagen hebben.

De hoofdtrainer werd in 2018 veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur. Hij legde het gerechtshof twee weken geleden uit dat hij wel eens testte of pupillen hun spieren goed hadden aangespannen. Dat waren echter geen mishandelingen. „Aan het eind van de training werd er wel eens gedold met elkaar”, zei hij over de sfeer in de sporthal. Maar discriminerende of beledigende opmerkingen, waarvan hij ook werd beschuldigd door het OM, had hij niet gemaakt.

Daarvan is de ex-trainer in hoger beroep nog wel vrijgesproken, maar de mishandelingen zijn wel bewezen. De man krijgt een lagere werkstraf van 60 uur, ook omdat de misstanden al langer geleden hebben plaatsgevonden.

Persoonsverwisseling

De assistent van de trainer, een 24-jarige man uit Zoetermeer, werd door de rechtbank eerder tot 80 uur onbetaalde arbeid veroordeeld vanwege betrokkenheid bij de mishandelingen en ook vanwege beledigingen. Hij is door het gerechtshof van alle beschuldigingen vrijgesproken. Deze verdachte meende dat hij het slachtoffer was van een persoonsverwisseling. Bij veel trainingen in Ter Aar was hij helemaal niet aanwezig. Op dat tijdstip gaf hij sportles in Moerkapelle.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.