In Memoriam: Joop Brons (1928-2020), een leven lang organist

Joop Brons.
Leiden

Zestig jaar lang was hij organist van de Hooglandse Kerk in Leiden. Eerder deze week is Joop Brons op 91-jarige leeftijd in Sassenheim overleden.

Joop Brons ademde muziek en de Hooglandse Kerk beschouwde hij als zijn tweede huis. In zijn jonge jaren hoorde hij er organist Feike Asma eens spelen en was hij direct verkocht. Dát wilde hij ook. Hij komt uit een muzikaal nest. Zijn ouders waren actief in het Leger des Heils en er werd thuis veel gemusiceerd. ,,Op zijn vijfde kroop mijn vader tot verbazing van zijn schooljuf al achter het harmonium’’, zegt zoon Hans Brons.

In 1953 werd hij de vaste organist van de Kooikapel in Leiden. Enkele jaren later maakte hij de overstap naar de Hooglandse Kerk. Ook ging hij hier het kerkkoor, de latere Leidse Cantorij, leiden. Omdat Joop Brons erg gecharmeerd was van de Engelse koortraditie, probeerde hij Leiden hier ook enthousiast voor te krijgen. Hij introduceerde de Evensong, een muzikale kerkdienst met veel nadruk op koorzang. Op dat gebied was hij een pionier in Nederland. Afgelopen zondag was er nog een Evensong in de Hooglandse Kerk.

Als organist begeleidde hij ook tal van keren de herdenkingsdienst in de Pieterskerk op 3 oktober. Voor zijn muzikale verdiensten kreeg hij de Gouden Speld van de gemeente Leiden en werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. ,,Op die Gouden Speld was hij het meest trots’’, zegt Hans Brons, die hem later opvolgde als dirigent van de Leidse Cantorij. ,,Er zijn maar weinig mensen die deze speld krijgen.’’

Joop Brons was een grootheid in de orgelwereld, maar zijn zoon herinnert zich hem ook als zachtaardige vader. ,,Hij maakte tijd vrij om leuke dingen met zijn drie kinderen te doen. Soms gingen we kanoën op de Kaag of naar een museum. Hij was een echte familieman.’’

Ook zette Brons zich met hart en ziel in voor de komst van het zogeheten ’Father’ Henry Willis-orgel naar de Hooglandse Kerk. Het Engelse orgel uit 1892 kwam in 2015 naar Leiden en kon twee jaar later na restauratie in gebruik worden genomen. Het instrument past wonderwel bij de Engelse koormuziek waar Joop Brons zo van hield.

Zijn afscheidsdienst in de Hooglandse Kerk krijgt zaterdag uiteraard een muzikaal karakter. Aansluitend wordt hij op Rhijnhof in Leiden begraven.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.