Tonknuppelen Noordwijkerhout op lijst immaterieel erfgoed

Grote belangstelling bij het tonknuppelen.

Grote belangstelling bij het tonknuppelen.© Foto Oranjevereniging Noordwijkerhout

Peter van der Hulst
Noordwijkerhout

Het tonknuppelen in Noordwijkerhout komt op de landelijke lijst van immaterieel erfgoed. Het volksspel krijgt daarmee dezelfde status als de Brabantse orgelcultuur, de harddraverij van Hillegom en het met de hand gemaakte en beschilderde Delfts blauw.

Het tonknuppelen wordt in Noordwijkerhout al meer dan een eeuw beoefend. De eerste foto van dit evenement werd al in 1896 gemaakt.

Het spel is vrij eenvoudig. Een ton is met een touw aan een stelling bevestigd. Met een houten stok of een oude bowlingpin moeten deelnemers van afstand proberen de ton, waarin een balletje zit, kapot te gooien. Degene die erin slaagt het balletje uit het vat te werpen, is de winnaar. Het spel wordt ook wel katknuppelen genoemd, omdat er vroeger bij de mannen een levende kat in de ton zat. Bij de vrouwen was dat een gebreide kat.

Het spel wordt jaarlijks gespeeld tijdens de eerste volle week van september, als de Oranjefeesten op het programma staan. Normaal doen er een kleine zevenhonderd volwassenen en tegen de honderd kinderen mee aan het tonknuppelen. Dit jaar gaat het spel vanwege de corona niet door.

Toch is de Oranjevereniging blij met de erkenning door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. „ Juist nu de kermis en de evenementen om bekende reden niet in hun normale vorm kunnen plaatsvinden, is het mooi dat we toch iets positiefs kunnen melden. We zijn natuurlijk van plan om het tonknuppelen zo gauw de situatie het toelaat weer te organiseren”, aldus de Oranjevereniging. Veel van de festiviteiten volgende week in Noordwijkerhout zijn wel digitaal te volgen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.