Waaghoofdbrug krijgt na vijf jaar weer nieuwe functie, in Nijmegen

Wethouder Fleur Spijker neemt afscheid van de brug.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Vijf jaar lang lag hij eenzaam te rotten en te roesten, maar de Leidse Waaghoofdbrug is maandagochtend op transport gegaan naar Nijmegen voor hergebruik. Daar gaat de voetgangersboog twee parkdelen op het terrein van het Radboud-ziekenhuis verbinden.

De Waaghoofdbrug overspande tot 2015 de Oude Rijn, tussen Stille Mare en Aalmarkt. Daarnaast kwam toen de grotere, sterkere, bredere Catharinabrug. De smalle overbodige boogbrug werd vervolgens van zijn funderingen ontdaan en in zijn geheel met grote kranen verplaatst naar het opslagterrein aan de Ypenburgbocht, aan het einde van de Schipholweg.

Twee jaar geleden werd bedacht om de brug daar te gebruiken als verbinding tussen het voormalige Big Boss- terrein, over de Haarlemmervaart, naar de Gabriël Metzustraat. Daar kwam het niet van en de gemeente plaatste het gevaarte vervolgens op een website waar tweedehands bruggen worden verhandeld.

Het academisch ziekenhuis van Nijmegen hapte toe en met groot materieel is maandag de brug op transport gezet. Bouwwethouder Fleur Spijker (D66) was aanwezig op de Ypenburgbocht, waar binnenkort honderden studentenwoningen komen, om de brug uit te zwaaien.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.