Leids ’park zonder einde’ is nu officieel geopend

Als de speeches zijn afgerond, mag de brug open.© Foto Moniqe Shaw

Binnert Glastra
Leiden

Met een klassieke handeling op de nieuwe Loviumbrug bij de Zijlpoort verklaarde wethouder Ashley North (GroenLinks) woensdagmiddag het Leidse Singelpark officieel voor geopend. Daarmee heeft de stad nu, zoals architect Laurent Ney het verwoordde, een uniek park zonder einde.

Voor een keertje moet de pleziervaart wachten. Pas als alle speeches zijn afgerond en alle cadeautjes zijn uitgereikt, gaat de gloednieuwe brug open voor zeilschip Joanna. Want het is met het doorknippen van een groot lint op die brug, dat de wethouder het Singelpark opent waaraan de afgelopen tien jaar gedacht en gewerkt is.

En al is nog niet alle werk aan het park helemaal afgerond, met de voltooiing van de vijf nieuwe bruggen is het rondje nu wel compleet. ,,Dit is het hoogtepunt van het Singelpark’’, aldus North. ,,Deze bruggen zorgen ervoor dat je nu echt een rondje van 6 kilometer kunt lopen. Genietend in het groen, langs zóveel mooie monumenten.’’

De bruggen werden ontworpen door het Brusselse architectenbureau Ney & Partners. Op de brug bij de Zijlpoort na zitten in elke brug glimmende, roestvrijstalen bollen verwerkt. Dat was het vertrekpunt van het ontwerp en symboliseert dat het een park is dat geen einde heeft, legde Laurent Ney het vanwege corona beperkte publiek uit. Bovendien staat de spiegeling erin symbool voor de relatie die Leiden met de rest van de wereld heeft.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.