Leiden op plek zes van studentensteden met de hoogste toename van corona: Delft is koploper

Hoe donkerder een plaats, hoe meer nieuwe coronameldingen tussen 2 en 15 september.© Kaart RIVM

Marieta Kroft
Leiden

Van de dertien grootste studentensteden in Nederland, neemt Leiden een zesde plaats in als het gaat om het aantal toegenomen coronabesmettingen per 10.000 inwoners. Delft staat op de eerste plaats. Daar liepen ruim 25 op de 10.000 inwoners de afgelopen twee weken een besmetting op.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die het RIVM dinsdagmiddag publiceerde. Ze gaan over de periode 2 tot en met 15 september. In Leiden liepen ruim 13 op de 10.000 inwoners corona op, oftewel in totaal 166 inwoners.

Het aantal coronabesmettingen neemt hard toe en dan vooral onder jongeren. Maandag bleek al dat ruim de helft van de 93 nieuwe coronabesmettingen van de afgelopen week in Leiden studenten betreffen.

Donkerder

Hoewel de RIVM-cijfers geen onderscheid maken tussen studenten en andere inwoners, zijn het wel de studentensteden die op de kaart met ’Covid-19-meldingen’ donkerder kleuren dan hun omgeving.

Na Delft volgen respectievelijk Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Nijmegen waar het aantal nieuwe besmettingen hoger ligt dan in Leiden. Leiden wordt op de voet gevolgd door Utrecht.

Daarna volgen respectievelijk Wageningen, Tilburg, Groningen, en Eindhoven. In Maastricht en Enschede valt het aantal nieuwe besmettingen met ruim drie op de 10.000 inwoners relatief mee.

Zuid-Holland

Van de 52 gemeenten in Zuid-Holland staat Leiden op plek zeven met de meeste nieuwe coronabesmettingen per 10.000 inwoners sinds begin deze maand. Delft staat op nummer één en wordt gevolgd door Den Haag, Rotterdam, Barendrecht, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg.

Lees ook: Coronacijfers week 37: Besmettingen in Leiden schieten pijlsnel omhoog

Burgemeester van Leiden enorm geschrokken van de toename van corona, vooral onder studenten: ’Avondklok geen oplossing’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.