Premium

Op de honderdste verjaardag van Hannie Schaft gaat de expositie ’De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’ open

Erik Somers: ’Een dappere foto’ van Truus Oversteegen, verkleed als man, en Hannie Schaft voor het uitvoeren van een verzetsmissie.
© Harold van Welsenes/Verzetsmuseum Amsterdam
Amsterdam

Het is woensdag honderd jaar geleden dat Hannie Schaft in Haarlem als Jannetje Johanna Schaft, roepnaam Jo, werd geboren. ’Het meisje met het rode haar’ had Hannie als schuilnaam gekozen. Ze was 24 jaar toen ze in de duinen bij Overveen werd geëxecuteerd door de Duitsers. De nazi’s beschouwden haar vanwege haar betrokkenheid bij liquidaties als een terroriste. In eigen land geldt zij als verzetsheldin, postuum onderscheiden met het Verzetskruis en de Amerikaanse Medal of Freedom.

Het is dus niet zonder aanleiding dat 16 september is geprikt voor de - uitgestelde - online opening van de expositie ’De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’. Een van de honderd foto’s die in het Verzetsmuseum te Amsterdam hangen toont Hannie Schaft, met naast haar Truus Menger-Oversteegen verkleed als man, klaar voor een verzetsmissie. Een jury selecteerde het honderdtal en het jongste jurylid, Femke van Kooten (14), was er verbaasd over dat haar collega-juryleden maar weinig wisten van Hannie toen de foto voorlag. ’Ik ben geboren en getogen in Zaandam, waar het Hannie Schaftmonument staat. (...) Ik koos deze foto omdat ik trots ben op het verzet in Zaandam. Elke regio heeft zijn eigen stukje in het complete verhaal van de oorlog en dat moet onthouden worden’, licht zij haar keuze toe.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.