Voorschoten en Wassenaar liggen in scheiding: toch volledige ontvlechting van het ambtenarenapparaat

De burgemeesters Charlie Aptroot van Voorschoten en Leendert de Lange van Wassenaar vertelden op 24 juni nog dat hun gezamenlijke ambtenarenapparaat voor de ondersteunende taken zou blijven.
© Foto Hielco Kuipers
Voorschoten/Wassenaar

Voorschoten en Wassenaar liggen in een scheiding. De twee gemeenten willen helemaal af van het gezamenlijke ambtenarenapparaat.

Dat deelde burgemeester Leendert de Lange van Wassenaar gisteravond mee aan de gemeenteraad. ,,Willen we een goede eerste overheid zijn, dan is het beter om ieder een eigen organisatie te hebben.’’ De zogeheten Werkorganisatie Duivenvoorde (WODV) wordt de komende tijd stapsgewijs afgebouwd.

De Lange en zijn collega Charlie Aptroot van Voorschoten maakten op 24 juni bekend dat de twee gemeenten voor een deel uit elkaar zouden gaan. Beleidsambtenaren zouden per 2021 voor Voorschoten of voor Wassenaar werken. Alleen ondersteunende taken zoals de ICT en de administratie zouden nog bij de WODV blijven. ,,Maar al werkenderweg kwamen we tot de conclusie dat het beter is om tot een totale ontvlechting over te gaan’’, aldus de Wassenaarse burgemeester. ,,Hoe dat gaat, gaan we nu in een versneld tempo onderzoeken. We willen de medewerkers niet langer in onzekerheid houden dan nodig is.’’

Wassenaar en Voorschoten delen sinds 2013 het ambtenarenapparaat, bestaande uit zo’n 350 medewerkers. De voordelen van deze ambtelijke fusie kwamen nooit goed uit de verf. Een van de redenen was dat Voorschoten meer gericht was op de Leidse en Wassenaar op de Haagse regio. Toen Voorschoten twee jaar geleden een definitieve keuze maakte voor de Leidse regio als regio om inniger mee samen te werken, ontstond er al een verwijdering met Wassenaar die zich meer verbonden voelt met de Haagse regio.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.