Biden: laat de kiezers bepalen wie nieuwe rechter nomineert

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft hard uitgehaald naar president Donald Trump en de Republikeinse Partij. Biden zei dat de Amerikaanse kiezer en niet president Donald Trump moet beslissen wie een nieuw lid van het Amerikaans Hooggerechtshof kan voordragen.

"Als ik win, dan zal de voorgedragen kandidaat van Trump zich moeten terugtrekken en zal ik mijn kandidaat aan de Senaat voordragen. Ik zal over die kandidaat uitgebreid overleg voeren met specialisten van beide partijen," zei Biden tijdens een televisietoespraak.

"Dit land ligt aan puin sinds Trump de leiding nam", zei Biden ook. "Het laatste wat we er nog bij kunnen hebben is een constitutionele crisis, vanwege een staaltje rauwe machtspolitiek door deze president. We moeten als land, ondanks alle tegenstellingen, tot elkaar komen en niet nog verder uit elkaar gedreven worden. Ik weet zeker dat dat in de geest van Ruth Ginsburg zou zijn".

Verenigen

Biden probeerde vooral uit te stralen dat hij het land wil verenigen. "Ik zal een president voor alle Amerikanen zijn."

Twee Republikeinse senatoren, Lisa Murkowski en Susan Collins, vinden ook dat de nieuw gekozen president een kandidaat moet voordragen. De Republikeinen hebben een meerderheid 53 tegen 47 zetels in de Senaat. Die kamer van het Congres beslist over de benoemingen van rechters in het Hooggerechtshof.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.