Leiderdorp steekt hand uit naar de buren: ’Als niemand anders het doet moeten wij het doen’

Leiderdorp

Politiek Leiderdorp gaat een poging doen de samenwerking tussen de gemeenten in de Leidse regio te verbeteren. Wethouder Rik van Woudenberg kreeg van de gemeenteraad de opdracht het vier jaar geleden vastgelopen gesprek daarover met Leiden, Voorschoten, Oegstgeest en Zoeterwoude vlot te trekken. ,,Ik ga met verve aan de slag’’, beloofde hij.

Waar in de rest van de Leidse regio sinds 2016 nauwelijks nog wordt gesproken over nauwere samenwerking, is die discussie in Leiderdorp nooit verstomd. De Lokale Partij Leiderdorp (LPL) won er in maart 2018 de verkiezingen, met de belofte dat zij nooit zouden meewerken aan een fusie met Leiden en de rest van de regio. In het collegeprogramma werd daarom vastgelegd dat Leiderdorp in ieder geval tot 2022 zelfstandig zou blijven. Maar de andere partijen, die lang niet zo afwijzend staan tegenover gemeentelijke herindeling, bedongen dat er wel onderzoeken gedaan werden naar de samenwerking in de regio en de voor- en nadelen van een fusie.

In het laatste rapport, van adviesbureau Berenschot, stond dat er nog veel te verbeteren valt aan de regionale samenwerking en dat de Leidse regio ’kansen laat liggen’. Leiderdorp kan, aldus Berenschot, een sleutelrol kan spelen in het verbeteren van de betrekkingen tussen de vijf gemeenten.

Politiek Leiderdorp pakt nu die handschoen op. De raad vraagt wethouder Woudenberg in gesprek te gaan met zijn collega’s in de buurgemeenten om de samenwerking te intensiveren. ,,We moeten het vertrouwen tussen de gemeenten vergroten’’, zegt fractievoorzitter Jeroen Hendriks van D66. Zijn motie om als Leiderdorp het voortouw te nemen bij die gesprekken, kreeg steun van de hele gemeenteraad. Zelfs van de LPL, die daar aanvankelijk niet aan wilde. ,,Als niemand anders het doet, moeten wij het doen’’, vindt fractieleider Bob Vastenhoud van GroenLinks. ,,Er is maar één optie: we moeten vooruit.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.