Wassenaar herdenkt einde Tweede Wereldoorlog en uitroepen Republiek Indonesië met aanplant van drie bomen bij De Paauw

Kinderen van de Indonesische school en de Herenwegschool in Wassenaar plantten woensdagmiddag drie vrijheidsbomen.

Kinderen van de Indonesische school en de Herenwegschool in Wassenaar plantten woensdagmiddag drie vrijheidsbomen.© Foto Taco van der Eb

Burgemeester Leendert de Lange: ,,De gemeente deelt de band met Indonesië. Zowel de residentie van de ambassadeur als de Indonesische school zijn hier gevestigd.’’

Burgemeester Leendert de Lange: ,,De gemeente deelt de band met Indonesië. Zowel de residentie van de ambassadeur als de Indonesische school zijn hier gevestigd.’’© Archieffoto Hielco Kuipers

1 / 2
Marieta Kroft
Wassenaar

Kinderen van de Indonesische school en de Herenwegschool plantten woensdag samen met burgemeester Leendert de Lange drie ’vrijheidsbomen’ in het park bij Raadhuis De Paauw in Wassenaar. Daarmee herdenkt Wassenaar het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden, en het uitroepen van de Republiek Indonesië.

Eén boom is voor Nederland, één voor Indonesië en één voor de Verenigde Naties, die bemiddelde bij het aanvaarden van de soevereiniteit van Indonesië.

Bovendien onthulden de burgemeester en initiatiefneemster Joty ter Kulve-van Os bij de drie Anna Paulownabomen een plaquette.

Joty groeide als kind op in voormalig Nederlands-Indië, nu Indonesië. Zij heeft daar de Japanse bezetting meegemaakt en later ook de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Met veel lotgenoten moest ze aanvaarden dat Nederlands-Indië ophield te bestaan. Ze verliet haar moederland en bouwde in Nederland een bestaan op.

Weg naar de toekomst

De Wassenaarse nam het initiatief om de gebeurtenissen te herdenken met het planten van de bomen die ’ons de weg wijzen naar de toekomst’. Haar project kwam tot stand in samenwerking met The Borneo Initiative, de Indonesia Nederland Society en de gemeente Wassenaar en met medewerking van de Indonesische ambassade, de Indonesische School en de Herenwegschool.

Burgemeester De Lange is blij met de bomen op Landgoed De Paauw. „De gemeente deelt de band met Indonesië. Zowel de residentie van de ambassadeur als de Indonesische school zijn hier gevestigd.”

Aan de aanplant ging een officieel programma in het raadhuis vooraf met als sprekers onder meer de oud-ministers Wim van Eekelen en Ben Bot en de Chargé d’Affaires van de ambassade van Indonesië, Fikry Cassidy.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.