Haagse miljoenen versnellen Leids Wernink-plan. De bewoners aan de Amethistkade zien het met angst en beven tegemoet

ABB-directeur Frank van Dijk en wethouder Fleur Spijker op het Wernink-terrein.

ABB-directeur Frank van Dijk en wethouder Fleur Spijker op het Wernink-terrein.© Foto gemeente Leiden

De Amethistkade, met aan het einde bij de dichte begroeiing de plek is waar een tunnel moet komen.

De Amethistkade, met aan het einde bij de dichte begroeiing de plek is waar een tunnel moet komen.© Foto Cyclomedia.

1 / 2
Loman Leefmans
Leiden

Het geld voor een tunnel is binnen. Dus hebben de gemeente en ontwikkelaar ABB uit Sliedrecht weer een nieuwe overeenkomst gesloten over de bouw van woningen op het Wernink-terrein. ,,Ik nodig iedereen van harte uit om met ons mee te denken over de ontwikkeling’’, meldt bouwwethouder Fleur Spijker (D66) bij die gelegenheid.

Het langwerpige Wernink-terrein ligt ingeklemd tussen het water van de Oude Rijn en de spoorbaan richting Den Haag. Al jaren wordt er gedacht, getekend en gewerkt aan een plan voor woningen op het terrein, maar dat komt maar niet van de grond. Voornaamste hobbel: het ingesloten gebied heeft maar één smalle toegangsweg die ook nog eens uitkomt op de drukke Dr. Lelylaan.

Om dat probleem op te lossen, werd vorig jaar bedacht om een tunnel te graven onder de spoordijk door, richting de Smaragdlaan in het Morskwartier. Maar dat is een laaiend duur project, wat de financiële haalbaarheid van het totale plan tot nu toe in de weg staat. Nu het Rijk daar plotseling circa vijf miljoen euro aan wil bijdragen, zoals eerder deze maand bekend werd, komt de bouw van circa 600 woningen opeens een stuk dichterbij.

Dus zochten ABB-directeur Frank van Dijk en wethouder Spijker elkaar op om een nieuwe overeenkomst te tekenen. Een gebiedsvisie komt er ook al aan en eerder werden buurtbewoners en bedrijven gevraagd ideeën aan te dragen. Er kwamen afgelopen zomer meer dan 180 inzendingen binnen. Met die in het achterhoofd hebben gemeente en ABB alvast wat ontwerpen geschetst die volgende maand aan geïnteresseerden worden voorgelegd.

Van één groep Leidenaars is nu al bekend dat ze met angst en beven naar de plannen uitzien. Dat zijn de bewoners van de Amethistkade. Dat is nu nog een smalle, rustige straat aan de rand van het Morskwartier waar doorgaans alleen wat bestemmingsverkeer rijdt. Maar als er een tunnel komt onder het spoor tussen Wernink-terrein aan de ene kant en Smaragdlaan aan de andere, dan is de Amethistkade plotseling het tussenstuk van die twee. En is het gedaan met de rust, zo wordt voorspeld op de wijkwebsite Morsetekens.

De bewoners hebben nog wel de tijd om zich erop voor te bereiden, want hoewel het proces nu in een stroomversnelling is gekomen door de miljoenen vanuit Den Haag, is het gereedkomen van de tunnel pas eind 2023 voorzien.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.