Coronacijfers week 39: vooral forse stijgingen in de Leidse regio en de Rijn- en Veenstreek

Leiden

Elf ziekenhuisopnames, vijf overledenen en een vrijwel onverminderd harde stijging van het aantal nieuwe besmettingen in de Leidse en Goudse regio, Rijn- en Veenstreek en de Duin- en Bollenstreek (Hollands Midden). Dat is het beeld van maandag 21 tot en met zondag 27 september (week 39).

Even leek het er medio afgelopen week op dat de stijging minder snel ging, maar die hoop vervloog dit weekend. Zaterdag moest de GGD zelfs - op één dag dus - 256 inwoners bellen om te vertellen dat ze corona hebben.

Ter vergelijking: nog maar drie weken geleden telde Hollands Midden nog minder nieuwe gevallen (185) in één week. Nu sloot Hollands Midden de week af met 1104 nieuwe positief getesten en dat zijn er 465 meer dan de week ervoor.

De grootste stijging, 88 procent, is te zien in de Rijn- en Veenstreek. Het virus is vooral in het voorheen vrij rustige Kaag en Braassem en Nieuwkoop bezig met een flinke opmars. Kaag en Braassem sloot de week af met 31 nieuwe besmettingen, 23 meer dan de week ervoor. Nieuwkoop telt er 23 (+15). In Alphen werden 151 inwoners positief getest, 58 meer dan de week ervoor.

Na de Rijn- en Veenstreek volgt de Leidse regio met de hoogste toename: 79 procent. Leiden telde afgelopen week 298 nieuwe gevallen. Vorige week waren het er 170, een toename in de stijging van ruim 75 procent dus. Het kleine Zoeterwoude laat een verdubbeling naar 6 positief geteste inwoners zien (+3).

Dat is ook het geval in Voorschoten met 23 positieve testen (+11). Oegstgeest kreeg er 23 bij (+5). De grootste stijging in deze regio is te zien in Leiderdorp. Die gemeente sloot de week af met 25 nieuwe gevallen, bijna een verviervoudiging (+18).

In de Duin- en Bollenstreek bedroeg de stijging in de toename ruim 65 procent. De teller in Teylingen stond zondagavond op 63 nieuwe coronapatiënten sinds afgelopen maandag. Een week eerder waren het er 36. Katwijk volgt met 51 positief getesten (+26), Noordwijk met 40 (+5), Hillegom telde er 19 (+9) en Lisse 14 (+7).

In de Goudse regio steeg het aantal nieuwe besmettingen met 63 procent. In deze regio zijn vier van de vijf overledenen te betreuren. Ze zijn allemaal inwoner van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Vorige week werd al bekend dat een derde van het 62 inwoners tellend verpleeghuis Reehorst in Reeuwijk het coronavirus had. Mogelijk is er een verband.

De vijfde overledene aan het coronavirus betreft een inwoner van Kaag en Braassem. Het aantal overledenen in Hollands Midden is niet meer zo hoog geweest sinds medio mei, toen klooster Bijdorp in Voorschoten werd getroffen.

Het aantal van elf nieuwe ziekenhuisopnames in Hollands Midden is het hoogste sinds eind april. Twee inwoners van Leiden, drie van Alphen aan den Rijn en zes uit de Goudse regio werden opgenomen.

Lees ook: Coronacijfers week 38: Weer bijna een verdubbeling van het aantal nieuwe besmettingen in Leiden

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.