Meer dan 30 man publiek toegestaan in onder meer Gebr. De Nobel, Leidse Schouwburg en Theaterhangaar

Finale van het Leids Cabaret Festival in de Leidse Schouwburg.© Foto Taco van der Eb

Nina Eshuis
Leiden

De Leidse Schouwburg kan opgelucht ademhalen nu het vrij is gesteld van de noodverordening voor culturele instellingen. Ook acht andere culturele instellingen hebben een ontheffing gekregen van de Veiligheidsregio Hollands Midden. Dat bekent dat er meer dan dertig man publiek in de zaal mag zitten bij een voorstelling.

Naast de Leidse Schouwburg kregen Gebr. De Nobel, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau een vrijstelling. Theater De Muze en het theater van Parkvilla in Alphen aan den Rijn mogen eveneens meer dan dertig mensen toelaten bij optredens en uitvoeringen.

Hetzelfde geldt voor de Theaterhangaar in Katwijk, waar al bijna tien jaar ’Soldaat van Oranje, de Musical’ wordt opgevoerd. Probleem daar is echter dat ongeveer de helft van de cast positief is getest op corona. Daarom zijn alle voorstellingen in ieder geval tot volgende week woensdag afgelast.

Wel mondkapjes

,,We zijn heel blij”, zegt Monique Aalbers van de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal. ,,Niet alleen voor onszelf, maar ook voor Ins Blau en Gebr. De Nobel.” De ontheffing is voor maximaal 250 personen, mits de anderhalve meter in acht kan worden genomen. In de Leidse Schouwburg konden de afgelopen weken maximaal 153 mensen en in de Stadsgehoorzaal 241, dat kan nu zo blijven.

,,We hebben heel hard gewerkt aan hoe we ons publiek veilig kunnen ontvangen. Dat we deze ontheffing hebben, betekent dat dat gezien wordt”, zegt Aalbers. De Schouwburg en de Stadsgehoorzaal gaan de komende weken ook aan hun medewerkers en publiek vragen om een mondkapje te dragen bij de in- en uitloop.

De ontheffing geldt alleen voor de culturele programmering van de zalen, voor andere evenementen moet apart een ontheffing worden aangevraagd. ,,Van een aantal zaken moeten we nog even goed bekijken of het onder culturele programmering valt of niet.” Het is ook nog niet duidelijk of de livestream van het Minikoraal vanuit de Stadsgehoorzaal op vrijdag door kan gaan, daar vergadert de veiligheidsregio nog over volgens Aalbers.

Christiaan van Arkel, directeur van theater De Muze in Noordwijk, had woensdag nog een brief geschreven aan Henri Lenferink, de voorzitter van de veiligheidsregio. ,,Met daarin waarom ik vind dat het voor ons mogelijk is om 120 bezoekers te ontvangen op anderhalve meter afstand.” Zaterdag staat Youp van ’t Hek in een uitverkochte zaal. ,,Fijn dat we die bezoekers nu gewoon kunnen laten komen.”

De ontheffing is voor De Muze enkel ontleend voor de theaterprogrammering. De Ladies’ Night met de film Casanova die voor maandag en dinsdag gepland stond, zal worden opgesplitst in twee vertoningen per dag, zegt Van Arkel.

Centrale regie

Ook Kees van Leeuwen van Ins Blau is opgelucht, in dat theater kunnen de komende drie weken 74 mensen in de zaal. ,,We zijn natuurlijk heel blij dat we ’m hebben. Tegelijkertijd zie je dat het landelijk enorm uiteenloopt welke theaters een ontheffing hebben gekregen. Voor het publiek is het denk ik niet meer te snappen.”

Ook voor theatergezelschappen is het ingewikkeld volgens Van Leeuwen. ,,In het ene theater sta je misschien voor dertig man, in het andere voor meer. Een halve tour cancelen is ook lastig.”

De ontheffing is een tijdelijke maatregel die in eerste instantie van kracht is tot 19 oktober. Van Leeuwen pleit voor landelijk beleid in de aanloop naar die dag: ,,Het lijkt mij een goed een idee om na die tijd meer centrale regie te voeren.”

Bioscopen hebben geen ontheffing gekregen. Govert de Kok, directeur van bioscopen Trianon, Lido en Kijkhuis, was hier donderdag nog niet van op de hoogte. ,,Daar ga ik me eerst nog even in verdiepen”, was zijn reactie.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.