Universiteiten Zuid-Holland samen in cyber security

’Dean’ Wim van den Doel leidt het ’LDE’-samenwerkingsverband tussen Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij gaat komend najaar verkennen hoe de drie cyber security-opleidingen van de universiteiten elkaar kunnen versterken.© Foto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

De Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Leiden bundelen hun krachten op het gebied van ’cyber security’. Ze willen samen experts opleiden en, omdat die internationaal gewild zijn, met initiatieven komen om ze voor de regio te behouden. Daartoe zoeken de drie universiteiten contact met bedrijven, instellingen en overheden.

Op de Campus Den Haag heeft de Universiteit Leiden al een tweejarige masteropleiding cyber security. Jaarlijks kunnen hier 24 studenten terecht, die leren hoe ze online dreigingen kunnen ontdekken en voorkomen. Ze leren ook bedrijven en instellingen te adviseren hoe ze hun systemen moeten beveiligen tegen ransomware, spionage of sabotage. De experts zijn nodig, want, zegt het Nationaal Cyber Security Centrum, kwaadwillenden hebben aan ’eenvoudige methoden’ genoeg om bedrijven plat te leggen.

Internetveiligheid is een ingewikkeld en veelzijdig werkgebied. Techniek, menselijk gedrag, wetgeving, financiën en ethiek komen hierin samen. Elke universiteit heeft zijn eigen aandachtspunten. De Leidse onderzoekers zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in de vraag ’hoe technologie menselijk gedrag reguleert en wat daarin wenselijk is en wat niet’. De TU Delft kijkt meer naar het ontwerp van computersystemen en naar beveiliging van privacygevoelige data. De Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoekt hoe online misdaden worden gepleegd en hoe het strafrecht greep kan krijgen over misdaad in cyberspace.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Komend najaar staat in het teken van kennismaken en -uitwisselen. ’Dean’ Wim van den Doel, die het partnerschap Leiden-Delft-Erasmus leidt, neemt het voortouw. De drie cyberopleidingen denken na over nieuwe les- en onderzoeksprograma’s en over ’samenwerking met bedrijven en organisaties in de regio’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.