Kinderfeestje op Leidse Veilingkade afgebroken door handhaving

© Foto Hielco Kuipers

© Foto Hielco Kuipers

Boa’s maken een einde aan het kinderfeestje.© foto buurtbewoner

1 / 3
Erna Straatsma
Leiden

Lang duurde het kinderfeestje op de hoek van de Leidse Lammenschansweg en de Veilingkade zaterdagmiddag niet. Vlak na de opening om twee uur gaven gemeentelijke handhavers de opdracht het spellencircuit op te breken.

De organisatoren zouden zich niet aan alle coronavoorschriften hebben gehouden en zonder toestemming een stuk openbare weg en parkeerplaatsen in gebruik hebben genomen. Een klein deel van de Veilingkade was met pylonen afgezet om ruimte te maken voor een spellencircuit voor kinderen uit de buurt.

Een snelle sluiting van het kinderfeestje was het gevolg. Ongeveer een half uur na de feestelijke opening, in het bijzijn van twee commissarissen van de 3 October Vereeniging, werd alles weer afgebroken.

Om twee uur begint het spellencircuit met een hapje hutspot.© foto erna straatsma

Mondkapjes

Voor wijkvereniging Cronestein was het een hard gelag. Vlak voor twee uur hadden ze nog goede hoop op een klein, volledig ’coronaproof’ kinderfeestje voor maximaal veertig personen, in samenwerking met Buurtzorg. ,,We hebben alles in de hand’’, zei organisator Hanneke van der Veen toen. ,,Alleen een paar kinderen zijn welkom, volwassenen sturen we naar huis. We verwachten niet dat het druk wordt, want het is beroerd weer. Alle vrijwilligers dragen mondkapjes. Volwassenen sturen we weg, dat is wel niet zo aardig, maar het moet maar. En als het toch te druk wordt, zetten we de muziek uit en leggen we alles stil.’’ Het mocht allemaal niet baten.

Moniek van Sandick en Martine Kortmann, commissarissen van de 3 October Vereeniging, kwamen om kwart voor twee langs om een nieuwe buurtbank feestelijk te openen. ,,Een buurtbank die uitkijkt op de Schans Lammen. Op de plek waar 446 jaar geleden de Spanjaarden in hun tentjes lagen en die ochtend besloten weg te trekken. De geuzen kwamen eraan. Dus dit is een hele bijzondere plek.’’

Hanneke van der Veen (links met rood mondkapje) en Monique van Sandick (rechts)© foto erna straatsma

Teringzooi

Een buurtbewoner die hielp bij de opbouw van het feestje zag het onheil al min of meer aankomen. ,,Die Nederlandse gasten hadden niet naar Spanje op vakantie moeten gaan, dan hadden we nu niet met die teringzooi gezeten. Ik heb het vanmorgen in de krant gelezen dat het daardoor komt dat we nu weer met die strenge regels zitten.’’

Een half uur later kwam handhaving langs en was het feestje voorbij.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.