Burgemeester Henri Lenferink heeft toch lol gehad op deze ’kale 3 oktober’ in Leiden

Henri Lenferink in 2018 in de koets bij de optocht. In 2020 kon dat allemaal niet en zat hij in de studio bij de live stream van de feestelijkheden.© Archieffoto Hielco Kuipers

Gertjan van Geen
Leiden

Nee, het genoot niet zijn voorkeur, maar ja: burgemeester Henri Lenferink van Leiden had ondanks de volledig afgeslankte viering een beste tweedaagse gehad. ,,Natuurlijk was het een kale 3 oktober, maar ik heb toch lol gehad’’, sprak hij op de dag erna.

Vrijwel alle plichtplegingen gingen dit jaar aan hem voorbij. Slechts bij enkele onderdelen was zijn aanwezigheid vereist. En dus ging hij in jacquet met bijpassend neus-mondmasker naar de Pieterskerk om de Herdenkingsdienst bij te wonen. Op weg naar de kerk kwam Lenferink een wat ouder paar in feestuitdossing tegen, wat hem roerde.

,,Ze waren volledig in het rood en wit gekleed met bijpassende paraplu. Het was duidelijk dat ze als stelletje dit niet aan hun voorbij wilden laten gaan. Ik heb even met ze gepraat. ’Wij zijn Leidenaars, wij vieren drie oktober’ zeiden ze.’’

Lenferink maakte een paar maal zijn opwachting in de studio bij de 36 uur durende live stream van de 3 October Vereeniging. Hij nam er zijn hoed voor af. ,,Ik vond de doorlopende uitzending fantastisch. Meer dan 40.000 unieke bezoekers hebben gekeken. Het zit bij mensen in hun bloed. Ze hebben heel goed hun best gedaan.’’

Hoewel niks verboden was door de gemeente was er zaterdag uit voorzorg een flinke politiemacht op de been plus veel handhavers. Signalen dat er grote groepen naar de stad zouden komen, werden serieus genomen.

Lenferink: ,,Er was vrees dat er tegen de adviezen in gefeest zou worden. Buiten dat is het natuurlijk ook een gewoonte om de stad in te gaan. Was dat gebeurd, dan hadden we ertegen opgetreden. We waren goed voorbereid, maar in zijn algemeenheid is het rustig verlopen. Geen Tilburgse toestanden hier.

In twee kroegen was het zaterdagavond te druk, maar handhaving liet het bij een waarschuwing. ,,De regen heeft wat dat betreft meegeholpen. Ik heb qua weer nog nooit zo’n beroerde 3 oktober meegemaakt. Maar als het dan een keer zo slecht is, dan maar bij deze’’, aldus de Leidse burgervader.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.