Zonneboot Da Vinci College uit Leiden wil nieuwe kans grijpen na mislukte start in Young solar challenge

Door problemen aan de accu kon schipper Lucas zaterdag niet laten zien wat hij en de zonneboot van het Da Vinci College Kagerstraat in huis hebben.

Paul van der Kooij
Leiden

De accu. Die zorgde ervoor dat de zonneboot van het Da Vinci College aan de Leidse Kagerstraat op 3 oktober niet kon starten bij de Young solar challenge.

Dat is de conclusie na het demonteren van de zonnepanelen en het nalopen van het systeem. Hoe groot de teleurstelling aanvankelijk ook was, de knoppen ging om toen de wedstrijdleiding liet weten dat de teams die niet konden starten een nieuwe kans krijgen om zich te meten met de andere deelnemers.

Tot en met twaalf oktober mogen ze op dezelfde locatie een nieuwe race varen. En de op gps werkende apps van de organisatie geven dan precies door hoeveel kilometer ze varen in het uur dat een wedstrijd mag duren. Voor de Leidse school ging het om de Kagerplassen, voor andere pechvogels het water waar zij trainen. Dat was ook zaterdag het idee in deze wedstrijd zonder zichtbare tegenstanders.

,,Die extra kans gaan we pakken’’, was al snel de conclusie. ,,En dan gaan we opnieuw voor een goede prestatie.’’ Voordeel zou daarbij kunnen zijn dat er dan meer zon is dan zaterdag, zodat de accu zich onderweg kan opladen aan de stralen van die zon. Anders dan zaterdag moet die accu dan natuurlijk wel werken en dient hij zich bovendien weer te kunnen opladen. ,,Dat zijn twee dingen die verbeterd dan wel aangepast moeten worden’’, weet lerares Yvonne Gallagher.

Voordeel van later starten is bovendien dat al bekend is wat de hoogst gevaren afstand is: 12.395 kilometer. Die afstand kunnen we hebben als we rond het eiland Flajeril varen, is het idee bij de Leidenaren. Gallagher benadrukt ’zeer trots’ te zijn op het team: ,,Op wat ze geleerd hebben, maar ook hoe omgingen met de 3 oktober teleurstelling en zelf nieuwe doelen stellen. De teamleden weten hoe goed hun boot kan presteren en dat willen ze bewijzen ook.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.