Urban sportpark is een must voor Leidse steppers, skaters, runners en boulderaars

Een nieuw skatepark, in het Noord-Hollandse Purmerend.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

In Leiden moet een urban sportpark komen. Daarvoor werd vorige maand al gepleit in de gemeenteraad en de initiatiefnemers presenteren nu een rapport die de behoefte onderbouwt en de aanleg aanprijst. ’Het zal een creatieve ontmoetingsplaats worden voor ongebonden sporters, ongeacht achtergrond en afkomst.’

Een urban sportpark is een onoverdekte gelegenheid voor onder meer inline-skaters, skateboarders, BMX’ers, stuntsteppers, freerunners, bootcampers en boulderaars. Het betreft moderne sporttaken die vooral door jongeren worden beoefend. Leiden heeft wel twee skateparkjes, maar die zijn vaak overbevolkt en niet altijd goed onderhouden.

In navolging van veel andere steden ijvert ook in Leiden een groep initiatiefnemers die pleiten voor een plaatselijk, groot urban sportpark. Een petitie daarvoor met meer dan duizend handtekeningen ligt inmiddels bij de gemeente.

In het rapport wordt de gemeente gevraagd om hiervoor ergens een kavel van circa 2.500 vierkante meter te reserveren en een bedrag van bijna negen ton uit te trekken. De opstellers van de nota werpen veertien plekken op waar het sportpark kan komen, zoals het Stevenshofpark, sportpark De Mors, het Matilopark, het Roomburgerpark of het Bio Science Park. ’De locatie moet op een plek zijn waar zo min mogelijk overlast kan worden ervaren’, zo staat in het rapport.

Daarin staat verder te lezen dat de initiatiefnemers en andere vrije sporters enkele fondsen willen aanschrijven voor donaties en er nog een apart onderhoudsplan moet komen. En misschien zelfs wel een urban buurtsportcoach, waarover andere steden inmiddels beschikken.

Of de gemeenteraad er gevoelig voor is voor de uitgebreide en geïllustreerde oproep, een plek wil aanwijzen en er ook negen ton aan wil uitgeven, wordt later dit jaar duidelijk.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.