Eén persoon gereanimeerd na aanvaring vrachtschip en sloep in Valkenburg, zeven mensen te water

© Toon van der Poel

1 / 3
Hielke Biemond
Valkenburg

Bij een aanvaring tussen een groot zandschip en een zevenpersoonsroeiboot van de Katwijkse vereniging Ferox is dinsdagavond in de Oude Rijn één van de roeiers gewond geraakt.

Na een reanimatie is deze sporter naar het ziekenhuis afgevoerd, met ’s avonds laat nog onbekende afloop. De andere zes inzittenden raakten ook te water, ter hoogte van de Joop van der Reijdenbrug tussen Valkenburg en Oegstgeest, maar kwamen er beter vanaf.

De komst van een rijdende hulpdiensten en twee gelande traumahelikopters zorgde dinsdagavond na de onheilspellende persconferentie van Mark Rutte voor een surrealistische sfeer in nieuwbouwwijk ’t Duyfrak.

Terwijl groepjes voetballers vol grootspraak hun fiets opzochten, na misschien de voorlopig laatste training, spraken iets verderop groepjes toeschouwers geschrokken over ’de roeiboot’.

Op de avond dat iedereen werd opgeroepen om toch vooral niet op pad te gaan en afstand te houden, dromden groepjes voorbijgangers en buurtbewoners samen op de Joop van der Reijdenbrug. Zij zagen een vele tientallen meterslang zwart zandschip met een duwboot erachter overdwars op de Oude Rijn liggen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het viel in het donker meteen op dat het gevaarte, dat de Katwijkse roeiboot heeft overvaren of aangevaren, slechts verlicht was met een klein lampje op de voorkant. Volgens een bewoner van het naastgelegen appartementencomplex, waarvan de balkons vol staan met toeschouwers, is het een ’hele klap’ geweest.

De Katwijkse burgemeester Cornelis Visser werd door de brandweercommandant uit een coronavergadering Alphen aan den Rijn gebeld met de mededeling dat hij met spoed naar Valkenburg moest rijden.

Op het eerste gezicht ging het om een groot drama, dat zich op de Oude Rijn heeft voltrokken. „Het was vreselijk schrikken”, sprak Visser toekijkend vanaf de kade. „Volgens de eerste informatie zaten er ook kinderen in de vijfpersoonsroeiboot. Dat was niet het geval, het ging alleen om volwassenen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

© Toon van der Poel

Volgens de woordvoerder van de brandweer kwamen na de klap drie roeiers aan de Valkenburgse zijde van de Oude Rijn op eigen kracht uit het water en drie aan de Oegstgeestse kant.

Eén roeier moest eruit worden getrokken, waarschijnlijk is dat gebeurd door de beroepsschipper en zijn vrouw. Hulpdiensten reanimeerden de roeier ter plaatse.

De roeiboot zonk naar de bodem. Doordat het in eerste instantie niet duidelijk was of alle inzittenden uit het water waren gekomen, of dat er nog op de bodem lagen, rukten de hulpdiensten volgens de woordvoerder zó massaal uit, en gingen er ook duikers het water in.

Het politieonderzoek naar de oorzaak van de botsing was dinsdagavond laat nog in volle gang.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.