Welke flitspalen hebben voor de meeste boetes gezorgd? Bekijk het op de kaart

De flitspaal aan de Gooweg in Noordwijk flitste tussen mei en augustus gemiddeld ongeveer 78 keer per dag.
© Hielco Kuipers
Leiden

Een paal aan de Gooweg in Noordwijk flitste tussen mei en augustus bijna tienduizend keer. De flitspaal langs de N11 bij Hazerswoude flitste slechts één keer.

Tussen mei en augustus zijn er landelijk 1,1 miljoen flitsboetes uitgedeeld voor te hard of door rood rijden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. De flitspaal die in de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek het meeste flitste, staat in Noordwijk.

De paal aan de Gooweg zorgde in de zomermaanden voor 9593 boetes, allemaal voor te hard rijden. Dat zijn ongeveer 78 boetes per dag. Ook aan de Beeklaan in Noordwijk reden veel automobilisten te snel, bijna zevenduizend keer. De flitspaal die landelijk de meeste boetes heeft opgeleverd, staat in Delft. Die paal flitste tussen mei en augustus ruim 16 duizend keer.

In Katwijk werd het meeste geflitst aan de Provincialeweg (N206). De twee flitspalen die daar staan, flitsten gezamenlijk bijna tienduizend boetes bij elkaar. Daarvan waren 54 boetes voor het negeren van een rood licht.

Langs de Churchilllaan in Leiden staan tien flitspalen, maar die flitsten gezamenlijk ’slechts’ tweeduizend keer. De twee palen aan de Willem de Zwijgerlaan zorgden voor ruim vierduizend boetes.

In Alphen aan den Rijn heeft de flitspaal langs de Oostkanaalweg (N207) gezorgd voor vijfduizend boetes. Ook opvallend: de flitspaal langs de N11 bij Hazerswoude heeft tussen 1 mei en 31 augustus één keer geflitst. Op de N11 wordt later dit jaar trajectcontrole ingevoerd, mogelijk heeft dat ermee te maken. Het CJIB had daar dinsdag nog geen verklaring voor.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.