Huizen zijn duurder en worden meer verkocht dan jaar geleden, huurprijzen dalen juist

In de omgeving Leiden staat een huis gemiddeld 58 dagen te koop. Het landelijk gemiddelde ligt op 101 dagen.© Archieffoto

Nina Eshuis
Leiden

Het aantal verkopen en de gemiddelde verkoopprijs van huizen is het afgelopen kwartaal gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Leiden en de Duin- en Bollenstreek is dat het geval. De huurprijzen daalden juist.

Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM en woningplatform Pararius. In het derde kwartaal van 2020 wisselden landelijk bijna 42 duizend woningen van eigenaar. Dat is het hoogste aantal in drie jaar tijd. De gemiddelde verkoopprijs steeg naar 354 duizend euro, dat is 12 procent meer dan een jaar geleden.

In Leiden ligt de gemiddelde verkoopprijs op 424 duizend euro, dat is 10 procent meer dan een jaar geleden. In de Duin- en Bollenstreek is de verkoopprijs gestegen met 7 procent naar 395 duizend euro en in Alphen aan den Rijn met 12 procent naar 373 duizend euro. Alleen in Alphen aan den Rijn daalde het aantal verkopen ten opzichte van een jaar eerder, met 10 procent.

Tekst loopt door onder de kaart

Er wordt veel gekocht, maar de consument heeft ’nauwelijks meer iets te kiezen’, volgens NVM-voorzitter Onno Hoes. Het aanbod krimpt, maar de vraag bij huizenkopers stijgt. Dat zorgt voor een hogere verkoopprijs.

58 dagen te koop

Ook het Leidse makelaarskantoor Hoekstra en Van Eck ziet dat. Een woningzoeker heeft in Leiden keuze uit twee woningen, volgens makelaar Mark van den Broek. „In een evenwichtige woningmarkt ligt dit aantal tussen de vijf en de tien woningen.” De toenemende schaarste is volgens de makelaar terug te zien in de looptijd van het woningaanbod. In de regio Leiden staat een huis gemiddeld 58 dagen te koop. Het landelijk gemiddelde ligt op 101 dagen.

Verkochte woningen in het derde kwartaal van 2020 hadden in Leiden gemiddeld 28 dagen nodig om een nieuwe eigenaar te vinden. In de Leidse regio was dit gemiddeld veertig dagen.

Het makelaarskantoor ervaart op dit moment topdrukte. „In het begin van de coronacrisis hielden we ons hart vast, maar dat was niet nodig”, aldus Van den Broek.

Daling huurprijzen

Tegelijkertijd daalde voor het eerst in zes jaar de gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Landelijk daalden de huurprijzen met 0,4 procent, gemiddeld betaalden nieuwe huurders in het derde kwartaal van 2020 16,56 euro per maand.

Tekst loopt door onder de kaart

Vooral in middelgrote steden is de huurprijsdaling zichtbaar. In Zuid-Holland daalde de gemiddelde huurprijs slechts met 0,1 procent, maar in Leiden daalde deze met maar liefst 5,8 procent.

Een mogelijke verklaring is volgens Pararius dat er minder expats zijn door de coronacrisis. Daardoor worden vrijgekomen huurwoningen minder makkelijk opnieuw verhuurd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.