CoronaMelder na een week: werkt de app eigenlijk zoals bedoeld?

Een melding op de telefoon van de app Coronamelder.
© Foto mediahuis

De app CoronaMelder van de overheid is een week actief in heel Nederland. Wat weten we nu?

Nog maar eens: hoe werkt de app precies?

Als je de CoronaMelder aan hebt staan, en je telefoon is langere tijd in de buurt van een andere telefoon die CoronaMelder aan heeft staan, dan ’praten’ de apps met elkaar. Preciezer: binnen anderhalve meter en gedurende vijftien minuten. Zij geven elkaar, via bluetooth, een code. Wie na een test besmet blijkt met het coronavirus, geeft zijn ’sleutel’, te vinden in de app, door aan de GGD. Pas dan gaat er een bericht uit naar alle telefoons waartegen diens app de afgelopen tien dagen ’gepraat’ heeft.

Als je nu in de buurt komt van iemand die positief getest is, krijg je dan ook een bericht?

Nee, zo werkt het niet. Je krijgt bericht op het moment dat iemand zich bij de GGD meldt bij wie je in de afgelopen tien dagen in de buurt bent geweest. De app na besmetting installeren, om alsnog iedereen te informeren met wie je in contact bent geweest, heeft dan ook geen zin.

Je moet je locatie aanzetten. Kan de overheid je volgen?

Privacydeskundigen zijn het erover eens: nee. De meer dan veertig experts die deel uitmaken van de ’Veilig Tegen Corona’-coalitie, zoals het Platform Burgerrechten, Bits of Freedom en De Waag, volgen de app op de voet. Na eerdere scherpe kritiek zijn ze lovend over het ’transparante’ ontwikkelproces. Daarnaast kan iedereen de broncode van de app doorlichten, omdat die open source is, openbaar. Hun verdict: in de app zelf is de privacy voldoende gewaarborgd.

Wel is het zo dat als je locatie op je smartphone aan staat, ándere apps op je telefoon je kunnen volgen. Maar dat was voor de corona-app ook al zo.

Kan ’ in de buurt’ ook op twee meter afstand zijn? Of aan de andere kant van een muur?

Ja, en ja. Een muur verzwakt het signaal, waardoor de afstand groter lijkt, maar stopt het niet. Een test van het ministerie van VWS, met militairen in een proeftuin, liet zien dat in 59% van de gevallen apps op méér dan anderhalve meter afstand, toch contact leggen. Als het contact langer is dan tien minuten, tenminste. Ben je meer dan tien minuten op bijvoorbeeld acht meter afstand geweest van iemand die later besmet blijkt, dan kun je toch een melding krijgen.

Waarom mag je je niet automatisch laten testen als je een melding krijgt?

Dit is een van de grootste punten van kritiek op CoronaMelder: geen klachten? Dan geen test. Ook als je een melding hebt gekregen van de app dat je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is gebleken, word je niet getest. De GGD test op dit moment alleen mensen met klachten. Voor het testen van mensen die geen klachten vertonen, is de testcapaciteit bij de GGD’s onvoldoende. Op dit moment is het officiële overheidsadvies dus: quarantaine.

Helpt CoronaMelder in de strijd tegen de tweede golf?

Dat moet nog blijken. Uit een rondgang van deze krant bij de GGD’s blijkt dat zij niet consistent bijhouden hoeveel positief getesten hun CoronaMelder-sleutel doorgeven. VWS verwacht de eerste cijfers na vier weken. Wel maakte het ministerie deze week cijfers bekend van de proef met vijf testregio’s. Tijdens de proef kregen de GGD’s 1566 meldingen van besmette mensen die de app gebruikten. Of CoronaMelder besmetting kan opsporen voordat mensen klachten krijgen staat niet vast, omdat die tijdens de proef niet getest zijn.

Of CoronaMelder effect heeft? Het blijft afwachten.

Lees ook: Job Jansweijer bouwde mee aan de CoronaMelder: ’Zie seintje van corona-app als symptoom’

Uw ervaringen met CoronaMelder: „Als ik elke keer na zo’n melding dagen in quarantaine moet, dan heb ik geen leven meer”

Op Facebook vroegen we uw ervaringen met CoronaMelder. Dat lokte heel wat discussie uit. Veel lezers meldden dat hun smartphone te oud was voor de app, zoals we eerder deze week al schreven. Hieronder een greep uit de rest van de reacties.

„Ja geïnstalleerd, hopelijk doen velen dat met mij. En gaat de app helpen. 8000 besmettingen vandaag. Het gaat zo fout. Alles doen om het in te dammen lijkt mij. Belangrijk dat iedereen die verantwoordelijkheid voelt.”

,Ik kreeg een bericht dat ik negen dagen geleden in contact ben geweest met iemand die besmet is. Dan moet ik dus nu in quarantaine, want ik kom niet in aanmerking voor een test omdat ik geen klachten heb. Maar wie was dit dan? Hoe nauwkeurig is dit? Dat weet ik niet. Ik ben heel voorzichtig en schat liever zelf in of ik gevaar heb gelopen. Als ik elke keer na zo’n melding dagen in quarantaine moet, dan heb ik geen leven meer. ”

„(Nog) niet gedaan. Ik denk ook niet dat iedereen zich als positief-getest meldt op de app. Ik merk nu al dat er mensen zijn die het ’stil’ houden, alsof het een schande zou zijn.”

„Rondje buiten gelopen met de CoronaMelder... Niemand gevonden.. wat een rotspel.”

Lees ook: ’Corona-app voor nu een goede maatregel’

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.