Chaos Houtkwartier door afsluiting Willem de Zwijgerlaan

Verkeer wurmt zich door Houtkwartier.
© Foto Wim Scholten.
Leiden

De tijdelijke afsluiting van de Willem de Zwijgerlaan zorgt voor chaotische verkeerstaferelen in onder meer het Houtkwartier.

Volgens Wim Scholten van de wijkvereniging ontbreekt het aan duidelijke en logische omleidingsroutes en -borden. ,,En rijden veel automobilisten uiteindelijk maar tegen de richting in, op de Kagerstraat. En niet al te zachtjes.’’

De Willem de Zwijgerlaan krijgt een nieuwe toplaag en daarvoor is de drukste doorgaande weg van Leiden een paar weekenden afgesloten. Dat was de afgelopen dagen voor het eerst.

De problemen begonnen vrijdag al. Volgens een brief aan omwonenden die ook op de website van de gemeente staat, zou er vrijdag overdag niet aan de weg gesleuteld worden. Dat gebeurde toch, ter hoogte van de Gooimeerlaan, op twee rijstroken. Daardoor ontstonden tijdens de middagspits lange opstoppingen, tot aan de Sumatrastraat.

Zaterdag meldt Scholten zich met klachten uit het Houtkwartier, omdat ook een deel van de aangrenzende Oegstgeesterweg is afgesloten. Het verkeer wordt er onder meer omgeleid via de route Schipholweg, Rijnsburgerweg, Warmonderweg. Op dat trio ontstaan de hele zaterdag stadsfiles. En doordat de drie samen ook een flink eindje omrijden betekenen, proberen veel automobilisten een kortere route te vinden dwars door het Houtkwartier.

Volgens Scholten worden de telefoonnummers van de gemeente, om de verkeersproblemen door te geven, niet opgenomen. ,,Iedereen moet dat blijkbaar maar uitzoeken. De Houtlaan loopt vol. De Faljerilstraat staat vol. Sommigen gaan via de Dieperpoellaan en lopen daarna ook vast. Het leidt ook tot een groot aantal spookrijders in de Kagerstraat. De wegen in het Houtkwartier zijn niet ingericht voor dergelijke grote hoeveelheden verkeer.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.