Leiden is echt niet zo slecht, als het om duurzaamheid gaat

Panelen in Leiden.© Archieffoto.

Loman Leefmans
Leiden

Leiden scoort slecht, op een duurzaamheidsranglijst van energiebedrijf Vattenfall. Dat klopt, beaamt het stadsbestuur, maar het onderzoek deugt niet.

Vattenfall presenteert jaarlijks de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten. De energiefirma heeft voor haar ranglijst gekeken naar het percentage woningen met zonnepanelen, de mate van verstening van tuinen, en het aantal subsidieaanvragen voor onder meer warmtepompen en zonneboilers.

Raadslid Maarten Kersten van Partij Sleutelstad wreef het er onlangs bij burgemeester en wethouders nog maar eens in dat Leiden matig scoort, bij de meest recente uitgave van de Vattenfall-index.

Volgens het stadsbestuur van D66, GroenLinks en PvdA gaat het onderzoek echter uit van een zeer beperkte kijk op milieumaatregelen. ’Dit geeft allerminst een goed beeld over de prestatie op duurzaamheid en doet geen recht aan de vele activiteiten die de Leidse inwoners, ondernemers en organisaties ondernemen om de stad te verduurzamen’, zo antwoordt het stadsbestuur.

Want Leiden zet in op ’energietransitie, klimaatadaptatie en biodiverse vergroening, circulaire economie en duurzame mobiliteit’, en dat komt in de vergelijking van Vattefall nauwelijks naar voren.

Het enige wat het stadsbestuur wel onderschrijft, is dat veel subsidies voor verduurzaming onbenut blijven. Maar ook daarvoor is er een verklaring. ’Leiden heeft een relatief oude woningvoorraad, een beschermd stadsgezicht en relatief veel hoogbouw waardoor het lastiger is en minder voor de hand ligt om zonneboilers en warmtepompen te plaatsen.’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.