Aanleg van fietspad dwars door Katwijkse duinen begint

Impressie van het nieuwe fietspad door de Katwijkse duinen.
© Beeld gemeente Katwijk
Katwijk

De gemeente Katwijk begint aan het einde van deze maand met de aanleg van een fietspad dwars door de duinen, dat de Westerbaan en de Laan van Nieuw Zuid met elkaar verbindt. Dat kan naar verwachting in februari 2021 in gebruik worden genomen en vormt een belangrijk onderdeel van een snelle fietsverbinding tussen Leiden en de Katwijkse kust.

Het heeft de gemeente jarenlange voorbereidingstijd gekost om op deze manier de bereikbaarheid van Katwijk aan Zee te vergroten. Niet alleen de natuurbeschermingsorganisaties moesten daarvoor worden overtuigd, ook was het nodig om veel praktische zaken te regelen, zoals de aankoop van een benodigd stukje grond van zorgorganisatie Topaz.

Het resultaat wordt een fietspad dat niet toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer, met een smal schelpenpad voor voetgangers ernaast. De aanleg is opgedeeld in drie stukken. Eind deze maand begint Katwijk met de aansluiting bij de Cantineweg en de Westerbaan. Begin november volgt de benodigde aanpassing aan de Laan van Nieuw Zuid, aan de andere kant van de duinen. De wijk rondom voetbalvereniging Quick Boys blijft daarbij wel gewoon bereikbaar. Het slotstuk, in december, is de aanleg van het fietspad zelf.

Verkeerswethouder Rien Nagtegaal kijkt uit naar het resultaat. ,,Hoe meer mensen niet de auto, maar de fiets of de bus pakken, hoe leefbaarder onze gemeente wordt. Zowel mensen die voor hun werk van en naar Katwijk reizen, als dagjesmensen die bijvoorbeeld het strand willen bezoeken, kunnen vanaf begin volgend jaar goed gebruik gaan maken van deze fietsverbinding.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.