GGD Hollands Midden waarschuwt voor commerciële teststraten: ’Ook vraagtekens bij Veense teststraat’

De GGD Hollands Midden zet ook vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de testuitslagen bij PK Machinebouw in Roelofarendsveen.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

De GGD Hollands Midden waarschuwt voor commerciële teststraten die tegen betaling beloven dat de uitslag nog diezelfde dag volgt. ’De uitslagen zijn lang niet altijd te vertrouwen en de persoon die zich laat testen is wel veel geld kwijt’.

,,Vaak krijgen wij via gemeenten te horen dat er ergens coronatests worden verkocht’’, licht woordvoerster Carin Boon toe. Het volledige beeld van testaanbieders in Hollands Midden heeft de GGD niet. ,,Wij steken hier nu ook geen tijd in dit in kaart te brengen. Dat is ook niet onze rol. De GGD GHOR NL (koepel van alle 25 GGD’en) heeft contact gehad met de inspectie om dit op te pakken.’’

De GGD merkt dat mensen die zich bij een particulier hebben laten testen en positief zijn, naar hen worden doorgestuurd omdat het om een meldingsplichtige ziekte gaat. In veel gevallen accepteert de gezondheidsdienst de uitslag niet en moet de betreffende persoon alsnog naar hun eigen teststraat.

Teleurgesteld

Ook als de test negatief is, zegt dat niets, aldus de GGD, omdat de uitslag niet betrouwbaar is. ,,Mensen die zich hebben laten testen bij zo’n particulier zijn teleurgesteld omdat ze alsnog thuis moeten blijven of voor niets geld hebben uitgegeven’’, aldus Boon. ,,Vandaar dat wij graag uitleggen hoe wij hiermee omgaan.’’ Ze voegt eraan toe dat er ook particuliere tests zijn die wel betrouwbaar zijn.

De GGD werkt met de zogeheten PCR-test en laboratoria die door het RIVM zijn goedgekeurd. Veel van de aanbieders van coronatests werken met een ander type test en vaak met laboratoria die geen goedkeuring hebben, aldus de GGD. Een lijst van goedgekeurde laboratoria is te vinden via lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/aanvullend.

Roelofarendsveen

Vorige week opende PK Machinebouw teststraat ’Covidtest A4’ in Roelofarendsveen. Ondernemers van de gemeente Kaag en Braassem kunnen er tests kopen van ongeveer 130 euro per stuk en op de uitslag kan worden gewacht. Deze testaanbieder is ook bij de GGD niet onopgemerkt gebleven. ,,Wij zetten onze vraagtekens bij de betrouwbaarheid’’, merkt de woordvoerster op. ,,Om duidelijkheid te krijgen hebben wij contact opgenomen met covidtestA4. Gewoon uit interesse.’’ Ze voegt eraan toe dat het niet de taak is van de GGD om toezicht te houden op commerciële aanbieders.

Leverancier Jürgen Tressel van het apparaat waarmee de monsters van de Veense teststraat worden geanalyseerd, houdt vol dat de uitslagen betrouwbaar zijn. Toch staat deze niet in het rijtje van goedgekeurde tests en laboratoria. Tressel: ,,Dat komt omdat ze onze systemen niet getest hebben, ondanks meerdere pogingen vanuit onze zijde om dit kenbaar te maken bij het ministerie van VWS.’’ Hij vervolgt: ,,Als de GGD vraagtekens zet bij onze betrouwbaarheid, moet de dienst ook sportief zijn en ons systeem valideren. We zijn ten alle tijden bereid een validatieproces te beginnen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.