Premium

Botanisch filosoof Norbert Peeters schreef boek over Georgius Rumphius, natuuronderzoeker in dienst van de VOC

De afgelopen vijf jaar werkte Norbert Peeters, naast zijn gewone baan bij de afdeling Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) van de Universiteit Leiden, aan ’Rumphius’ Kruidboek.
© Foto Taco van der Eb

De Asian Library, op het dak van de Universiteitsbibliotheek in Leiden, bezit de oudste handschriften van ’Het Amboinsche Kruid-boek’. Dit boek is één van de vroegste botanische beschrijvingen van de natuur van de Molukken. Daar kwam botanisch filosoof Norbert Peeters (35) op het idee om een boek te schrijven over dit topstuk en over de auteur ervan - de soldaat, botanicus en VOC-koopman Georgius Everhardus Rumphius (1627-1702).

Georg Everhard Rumpf, Duitser van geboorte, was een natuuronderzoeker van het kaliber van Alexander von Humboldt en Charles Darwin. Toch is hij lang niet zo bekend. De oorzaak daarvan ligt goeddeels in zijn levensloop, zegt Peeters (35) bij een dampende kop thee in het café van de Leidse Hortus botanicus. De afgelopen drie jaar werkte hij naast zijn gewone baan bij de afdeling Studium Generale van de Universiteit Leiden, aan ’Rumphius’ Kruidboek. Verhalen uit de Ambonese flora’. Het werd vorige maand gepubliceerd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.