Laatste boerderij van Rijnsburg verdwijnt niet helemaal

Op het huidige boerenerf moet een tiental woningen verschijnen
© Foto Hielco Kuipers
Rijnsburg

De laatste boerderij in Rijnsburg op de hoek van de Korte Voorhouterweg en de Collegiantenstraat verdwijnt, dat lijkt niet tot veel onrust te leiden in het dorp. Projectarchitect Jeroen Guldemond: „We bouwen iets terug dat op het oude lijkt, daardoor ligt het waarschijnlijk niet zo gevoelig.”

Op het boerenerf bouwt architectenbureau Piet Onderwater en Partners uit Rijnsburg in verschillende panden een tiental woningen. Om toch het karakter van het boerenerf te behouden keert een moderne versie van de boerderijwoning terug. Daarin komen twee appartementen voor senioren en drie voor starters. Op de plaats van de huidige schuren verschijnt een ’hooiberg’ met daarin nog eens twee appartementen. Tot slot verrijzen er nog drie eengezinswoningen aan de Collegiantenstraat.

Behouden

In het ontwerp is dus rekening gehouden met het huidige uiterlijk van het terrein. „We hebben onderzocht of het mogelijk was om een deel van de oude boerderij te behouden. Maar al snel bleek dat deze in zo’n slechte staat verkeert dat dat niet kon”, vertelt Guldemond.

Naast de slechte staat voldoet het pand ook niet meer aan de huidige eisen rond bijvoorbeeld isolatie. Guldemond: „Als we dan bijvoorbeeld een raam wilden behouden moest daar zoveel aan gebeuren dat de kosten veel te hoog opliepen.” Daarbij is de huidige boerenwoning geen monument. De sloop is daarom volgens Guldemond gerechtvaardigd, de gemeente Katwijk sluit zich daar bij aan.

Gevoelig

Vaak ligt het gevoelig in dorpen als de laatste boerderij verdwijnt, in Rijnsburg viel dit mee. Guldemond: „We hebben erg ons best gedaan om de buurt te betrekken in het plan. Door langs te gaan bij buurtbewoners groeide het enthousiasme over het project. We wilden echt zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Daarnaast bouwen we iets terug dat op het oude lijkt, daardoor ligt het waarschijnlijk niet zo gevoelig.”

Op dit moment loopt er onder andere nog een flora- en faunaonderzoek op het terrein. Zodra dit onderzoek en de omgevingsvergunningsprocedure zijn afgerond hoopt Guldemond dat de bouw start voor de zomer van 2021. In het tweede kwartaal van 2022 moet de bouw klaar zijn.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.