Universiteit Leiden streamt lezing Diederik Samsom over ’Green Deal’

Diederik Samsom tijdens een interview voor het Leidsch Dagblad in februari 2019.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Kabinetschef Diederik Samsom van eurocommissaris Frans Timmermans geeft vrijdagmiddag 6 november online bij de Universiteit Leiden uitleg over de ’Europese Green Deal’. Dit ambitieuze plan van de Europese commissie moet de economie in de lidstaten verduurzamen en groei opleveren zonder CO2 uit te stoten of grondstoffen uit te putten.

Leidenaar Samsom (49) geeft de lezing op uitnodiging van de Leidse hooglerarenvereniging ’Pro Parte’. Door de coronamatregelen kon de lezing niet ’fysiek’ doorgaan. Voorzitter Caesar Sterk van Pro Parte opperde de mogelijkheid om de lezing over de universitaire website te streamen, zodat Samsom vanaf 16.00 uur voor iedereen te volgen is. Sterk is na een voorgesprek over de lezing enthousiast over Samsom. ,,Ik vond hem echt een heel bevlogen man’’, zegt hij. ,,Hij is een idealist, maar hij kijkt ook heel realistisch naar de Europese economie en wat de mogelijkheden voor verduurzaming zijn.’’

(Tekst loopt door onder filmpje)

’Pro Parte’ is een gezelligheidsvereniging van Leidse hoogleraren en hun partners. De vereniging organiseert lezingen en excursies en probeert nieuwe hoogleraren, die vaak met hun partner vanuit een ander deel van Nederland en ook wel het buitenland naar Leiden komen, een sociaal netwerk te geven. Pro Parte is deels een voortzetting van de vereniging van hoogleraarsvrouwen ’Vrolec’, die in 1913 werd opgericht. In de praktijk, merkt Sterk op, bezoeken vooral de oudere hoogleraren de verenigingsactiviteiten. ,,We wilden het daarom eens over een andere boeg gooien en leuke sprekers uitnodigen die over meer algemene onderwerpen spreken.’’ Samsom is de eerste spreker in die opzet ’nieuwe stijl’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.