Lisse pakt eenzaamheid aan met grote campagne

De banner van de campagne die al op op veel plekken in Lisse te zien is.
© gemeente lisse
Lisse

Met een communicatiecampagne en een speciale website willen de gemeenten Lisse en Hillegom proberen eenzaamheid onder inwoners aan te pakken. Vier op de tien inwoners geven aan zich wel eens eenzaam te voelen en een op de tien voelt zich vaak eenzaam.

Volgens de Lissese wethouder Jolanda Langeveld komt eenzaamheid veel voor maar wordt het lang niet altijd herkend. Eenzaamheid komt weliswaar meer voor bij ouderen, maar ook onder andere leeftijdsgroepen is het volgens haar een serieus probleem. „De gevolgen zijn groot, het kan op termijn bijvoorbeeld serieuze gezondheidsproblemen geven. We willen het tij dan ook keren. Daarom starten we een campagne om mensen bewust te maken. Op de website herken-eenzaamheid.nl is veel nuttige informatie te vinden. Verder bestaat de campagne onder meer uit sandwichborden, flyers en online berichten.”

Stickers

De gemeenten nodigen organisaties, ondernemers en inwoners uit om initiatieven op te zetten. Iedereen die wil helpen eenzaamheid tegen te gaan, kan zich hieraan committeren door de (symbolische) ’Ik-doe-mee-verklaring’ te tekenen. De naam van de persoon of organisatie komt dan op de website te staan. Op dit moment hebben veertig personen en organisaties de verklaring getekend, zoals ouderenbonden, Stek, de bibliotheek, sportorganisaties en huisartsen. Op termijn reikt de gemeente stickers uit die deelnemers op hun raam of bij de ingang van het bedrijf kunnen plakken.

De gemeenten werken nauw samen met Welzijnskompas, dat in beide gemeenten actief is. Mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor, een praatje of een activiteit kunnen daarmee contact opnemen. Voor professionals maar ook voor alle andere mensen die eenzaamheid bij mensen die ze kennen bespreekbaar willen maken maar niet goed weten hoe ze dat moeten aanpakken, organiseren de gemeenten online trainingen op donderdag 29 oktober, maandag 30 november en dinsdag 15 december op verschillende tijdstippen. In 2,5 uur worden dan handvatten aangereikt om eenzaamheid te herkennen en bespreekbaar te maken. Aanmelden kan via info@welzijnskompas.nl of via 0252-757100. Per training is plek voor maximaal zestien deelnemers.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.