Van corona herstelde schaatser Kjeld Nuis hoopt te starten op NK

Kjeld Nuis.© AP, archief

Nick Tol
Heerenveen

Na een coronapauze van twintig dagen stapte Kjeld Nuis (30) uit Zoeterwoude vrijdag weer op het ijs.

Volgend weekeinde begint het schaatsseizoen met de NK afstanden in Heerenveen en de kopman van Reggeborgh zet naar eigen zeggen alles op alles om daar aan de start te staan. „Ik wil heel graag en misschien gaat het me ook lukken, maar het is afwachten hoe mijn lichaam reageert. En of de wedstrijd kan doorgaan natuurlijk.”

Nuis testte donderdag negatief op het coronavirus, nadat hij eerder tijdens een trainingskamp in Inzell was besmet. Na weken in zelfisolatie stond de tweevoudig olympisch kampioen te trappelen om weer het ijs te betreden. „Het was héérlijk”, aldus Nuis na een training van een uur.

„Het ging ook best oké, al is het natuurlijk heel anders om de longen uit je lijf te rijden tijdens een wedstrijd. Mijn hoofd zegt: ik ben er volgende week bij. Maar voor hetzelfde geld word ik onwijs moe na wat trainingen.”

De Zoeterwoudenaar liet al een mri-scan maken van zijn hart, om te kijken of er geen littekenvorming was ontstaan door het coronavirus. „Gelukkig zag het er goed uit. Ook mijn longen zijn schoon.”

Wat Nuis ook ’positief’ noemt: de specialist op de 1000 en 1500 meter heeft slechts een paar dagen last gehad van hoge koorts. „Vorig jaar december had ik een week lang hoge koorts en dat hakte er flink in”, vertelt Nuis, die twee maanden later wél wereldkampioen werd op de schaatsmijl. „Nu heb ik vooral een trainingsachterstand. In tegenstelling tot vorig jaar ben ik goed op gewicht.”

Zijn coach Gerard van Velde prent hem in dat hij vooral goed naar zijn lichaam moet blijven luisteren. Over de herstelperiode na het coronavirus is weinig bekend. Nuis: „Ik wil dolgraag aan de start staan. Als dat niet in topvorm is, dan maar niet. We weten niet hoe de rest van het seizoen eruit gaat zien, dus ik rijd het liefst zo veel mogelijk.”

Zijn vrijdag was ook om een andere reden speciaal. Voor het eerst sinds drie weken is hij weer samen met zijn zoontje Jax, die hij wegens corona niet mocht bezoeken. „Het was een mooi moment toen ik hem kwam ophalen. Hij rent hier rond in zijn Spiderman-pak. Ik ga lekker met hem spelen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.