Restauratie van de 2.360 orgelpijpen is achter de rug, maar het beloofde orgelfestival blijft uit

De restauratie van het Steinmeyer-orgel is achter de rug.© Foto Hielco Kuipers

Steinmeyer-orgel.© Foto Adventskerk

1 / 2
Theo de With
Alphen aan den Rijn

Het had de bekroning moeten worden van de restauratie van het Steinmeyer-orgel in de Alphense Adventskerk: een groot orgelfestival met tal van concerten, een escaperoom en zelfs dj’s.

Stadsorganist Simon Stelling verheugde zich er al maanden op om de Alphenaren te laten horen hoe mooi het orgel klinkt na de restauratie. Zoals bij zoveel evenementen gooit ook hier het coronavirus roet in het eten. Het festival is de afgelopen weken als gevolg van de coronamaatregelen steeds verder uitgekleed en nu resteert er alleen nog een onlineconcert op vrijdagavond 30 oktober.

De restauratie van het orgel begon in januari en was een enorme klus. Het instrument telt liefst 2.360 orgelpijpen. Restauratiebedrijf Elbertse uit Soest heeft het orgel pijp voor pijp uit elkaar gehaald. De pijpen zijn ontdaan van stof en schimmel. Dat was al meer dan veertig jaar niet meer gebeurd. Ook zijn de schapenleren balgjes, die voor de klankarticulatie moeten zorgen, vervangen. Na bijna een eeuw waren die inmiddels wel verdroogd.

Het Steinmeyer-orgel, vernoemd naar de gelijknamige Duitse orgelbouwer, dateert van 1922. Alphenaar Simon Stelling is al sinds 1975 de vaste bespeler van dit orgel. Als stadsorganist heeft hij zich ontpopt tot een ware ambassadeur van het instrument. Hij staat dan ook te trappelen om het orgel na de 150.000 euro kostende restauratie weer te bespelen.

Om niet alleen kerkgangers te trekken, was een orgelfestival bedacht met activiteiten voor alle leeftijdsgroepen. Zo had een escaperoom vooral kinderen moeten aanspreken. Dj’s in combinatie met het orgel had weer oudere jeugd moeten trekken. ,,Met maximaal dertig bezoekers is dit helaas niet te doen’’, constateert Jan de Kruijf, voorzitter van de Vrienden van de Adventskerk.

Daarom blijven de festiviteiten nu beperkt tot één concert op vrijdagavond 30 oktober. Gastheer is radiopresentator Sander Zwiep. Hij ontvangt en interviewt een aantal gasten. Daniel Roth, de beroemde organist van de Saint Sulpice in Parijs, ziet af van zijn voorgenomen reis naar Alphen aan den Rijn. Daarom neemt Simon Stelling plaats op zijn vertrouwde plek voor het openingsconcert.

Meer informatie en het onlineconcert via www.vriendenvandeadventskerk.info/orgelweekend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.