Vijf villa’s en een natuurcamping op voormalig terrein rozenkwekerij in Aarlanderveen

Wethouder Gerard van As.
© Foto Taco van der Eb
Aarlanderveen

Vijf villa’s en een natuurcamping zijn gepland op het terrein van een voormalige rozenkwekerij aan het Noordeinde in Aarlanderveen.

Wethouder Gerard van As (woningbouw/Nieuw Elan) staat achter het bouwplan, al voorziet het niet in - door de gemeenteraad gewenste - goedkope huur- of koophuizen. Hij heeft een voorlopige bouwovereenkomst gesloten met projectontwikkelaar De Blijde Wereld.

De dure huizen komen op de plek waar nu nog kassen staan. Ze worden een- of tweelaags hoog en zijn vrijstaand. Twee bedrijfswoningen op het terrein worden aangepast. Naast de huizen komt een natuurcamping met vijftig plaatsen.

De bouwplannen kennen een lange voorgeschiedenis en telden eerder meer en goedkope huizen. Volgens de gemeente kreeg die opzet geen steun van de provincie Zuid-Holland, die kritisch is over woningbouw in het Groene Hart. ’Door verscherpte provinciale regelgeving’ zijn er maximaal vijf woningen mogelijk, zo houdt Van As de gemeenteraad voor. ’Om de exploitatie rond te krijgen, worden dit woningen in het duurdere segment.’

Kassen

Toch is de wethouder blij met het bouwproject, dat de ’ruimtelijke kwaliteit’ van de buurt volgens hem verbetert. De leegstaande kassen gaan immers weg en een deel van het terrein wordt een camping met veel groen.

Alphen aan den Rijn heeft als beleid dat elk bouwplan minstens 25 procent sociale woningbouw moet bevatten, gezien de grote vraag naar goedkope (huur)huizen. Toch lukt het vaak niet om aan die eis te voldoen. Om die reden is begin deze maand een ’vereveningsfonds sociale woningbouw’ in het leven geroepen. Projectontwikkelaars die er niet in slagen goedkope huizen te bouwen, moeten hier - ter compensatie - geld in storten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.