LUMC onderzoekt nieuw middel dat niertransplantatiepatiënten met corona beter moet beschermen tegen afstoting donororgaan
Coronapatiënt in ziekenhuis.© Foto ANP / Remko de Waal
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet met farmaceutisch bedrijf Aurinia onderzoek naar een nieuw medicijn dat niertransplantatiepatiënten met Covid-19 beter moet beschermen tegen afstoting van hun donororgaan.
Het gaat om het middel voclosporine, dat het immuunsysteem remt en al wordt gebruikt door ontvangers van een donororgaan. De studie moet uitwijzen of het middel betere bescherming biedt tegen afstoting bij Covid-19 dan het meeste gebruikte afstotingsmedicijn: tacrolimus.
„De coronapandemie levert nieuwe complicaties op voor patiënten die remming van het immuunsysteem nodig hebben om hun getransplanteerde orgaan te behouden”, zegt Onno Teng, nefroloog in het LUMC en trekker van de studie naar voclosporine. „Deze patiënten lopen een groter risico om na een besmetting ernstige symptomen te ontwikkelen.”
Tacrolimus
Eerdere LUMC-studies hebben al aangetoond dat voclosporine een virusremmend effect heeft op cellen die besmet zijn met het huidige coronavirus. Ook staat vast dat tacrolimus virusgroei niet remt.
Tien coronapatiënten met een niertransplantatie krijgen het nieuwe middel 56 dagen toegediend. De onderzoekers vergelijken de resultaten daarvan met een groep van tien andere coronapatiënten met een niertransplantatie die het oude middel tacrolimus krijgen.
Na deze 56 dagen worden de patiënten gedurende maximaal een jaar gevolgd om de veiligheid van voclosporine op de lange termijn te bepalen.
Voclosporine is nog niet op de markt en wordt daarom alleen nog in onderzoeksverband gebruikt. De Canadese farmaceut Aurinia is de producent van voclosporine. „We zijn blij om het potentieel van voclosporine te testen en zo te voldoen aan de dringende behoeften van deze specifieke patiëntenpopulatie, gedreven door de Covid-19 pandemie”, zegt Robert Huizinga, executive vice-president of research bij Aurinia.