Ruim baan voor terrassen in Leiden gedurende de winterperiode

Gertjan van Geen
Leiden

Ook na 1 november mag de Leidse horeca tot middernacht terrassen exploiteren. Zo gauw restaurants en cafés weer open mogen, geldt de verruimde terrasregeling de hele winter door tot 6 april 2021.

De gemeente komt daarmee tegemoet aan de wensen van de horecaondernemers die door de coronacrisis de laatste zeven maanden een forse daling in hun omzet zagen en daarmee zwaar zijn getroffen.

’De beleidsregels maken het mogelijk om een terras anders in te richten zodat gasten op een comfortabele manier hiervan gebruik kunnen maken’, laat de gemeente weten. ’Denk bijvoorbeeld aan het beter beschutten van de terrassen tegen wind en regen en de mogelijkheid tot terrasverwarming op een klimaatvriendelijke manier.’

Motie

Halverwege september nam de gemeenteraad al een motie aan om exploitatie van terrassen in de winter te faciliteren. De verruimde terrasregels zoals die in de zomer golden, zijn daarbij het uitgangspunt. Vanwege de verplichte anderhalve meter afstand is het toegestaan om veel grotere terrassen voor, naast of achter de uitspanning te maken. Voor het overkappen of winddicht maken ervan waren extra regels nodig.

Horeca-exploitanten mogen vanaf 1 november onder bepaalde voorwaarden overkappingen maken of (zij)schermen plaatsen. Daarbij wordt niet alleen aan kwaliteit gedacht, maar ook aan kleur en mag de verkeersveiligheid niet in het geding komen. Ook moet, net als deze zomer, toestemming worden verleend door buren die binnen vier meter van het terras wonen.

Windkracht 8

De overkappingen moeten bestand zijn tegen windkracht 8. In het kader van de duurzaamheid mogen, naast de bestaande terrasverwarming, slechts dekentjes of ’zwakstroomoplossingen’ met een detector gebruikt worden om het lichaam warm te houden. Elektrische verwarming moet zelf bediend kunnen worden en een timer hebben, zodat deze na een kwartier automatisch uitgeschakeld wordt. Daarmee wordt een bewuste keuze tussen wel of niet stoken gestimuleerd.

De beleidsregel is tot 6 april 2021 (tot na het paasweekend) van kracht. Na die tijd wordt bekeken of een verlenging of aanpassing van deze regels noodzakelijk is.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.