Over de Tong: Aqua trekt klassiek jasje uit, maar modern vereist ook vegetarische variatie

Gertjan van Geen

In Oude Wetering, pal aan het Braassemermeer, is restaurant Aqua gelegen. Hoe mooi kun je een locatie hebben op een geweldige nazomeravond, die uitnodigt tot een niet al te zware maaltijd?

Aqua opende in juli van dit jaar zijn deuren en zit in het pand waar voorheen De Gekroonde Brasem gevestigd was. De nieuwe eigenaars, Peter van der Klauw en zijn echtgenote Ingrid, hebben het grondig verbouwd en gemoderniseerd. Het echtpaar heeft zijn sporen in de horeca na dik twintig jaar wel verdiend. Hun vorige onderneming, het Lisser Spijshuis, werd door Michelin bekroond met een Bib Gourmand.

Deze uitspanning is, op de woensdag na, geopend voor lunch en diner. Wij maken onze entree op dinsdagavond over het terras dat uitkijkt over het Braassemermeer. Gelukkig is er nog plaats buiten op deze warme avond. Binnen, waar een aantal tafels is verwijderd met het oog op de coronamaatregelen, zal het leeg blijven. Buiten heerst, ondanks een gezelschap van durebotenbezitters, enigszins een campingsfeer. Men kent elkaar uit de naastgelegen jachthaven De Brasem en laat dat blijken ook.

Compact

Aqua heeft een redelijk compacte kaart met daarnaast een verrassende keuze in wijnen. Teleurstellend is het karige aanbod van vegetarische gerechten. Voor zowel vooraf als hoofd ontwaren we er slechts eentje. Zelfs de twee soorten soep op de kaart bevatten vlees of vis. Dat is verre van modern en commercieel gezien - maar daar gaan wij niet over - niet erg slim.

We kunnen kiezen voor een viergangenmenu (salade, zeebaars, diamanthaas en gemarineerde aardbeien) à 39,50 euro - eventueel met bijpassend wijnarrangement à 22,50 menu, maar we gaan voor à la carte.

Mesclun

Mijn disgenoot trapt af met een voortreffelijk romige bisque van garnalen met rivierkreeftjes, terwijl ik de salade van de chef probeer. De basis is mesclun, wat mij betreft een van de lekkerste slasoorten. Daarbij malse stukjes kippendij, kerstomaatjes, croutons, appel en Parmezaanse kaas. Eenvoudig, maar een heerlijke entree. Maar: deze is toch heel eenvoudig ook vegetarisch te maken? Voor gemarineerde kippendijen zijn genoeg alternatieven te vinden.

Hetzelfde geldt overigens voor de tom kha kai die nog op de kaart staat. Doe de soep zonder kai, zoek er wat moois voor in de plaats en er gaat weinig verrassends verloren. In de huidige tijd verlangen we variëteit.

Dronken we bij het voorgerecht de prima witte Spaanse huiswijn van het huis La Mancha, voor het hoofdgedeelte schakelen we over maar blijven we in Spanje. De tournedos van de Green Egg schreeuwt om wat krachtigers: een tempranillo uit Catalunya. Het vlees is botermals, petje af. De bijgeleverde groenten (paprika, courgette, paddenstoelen en rode ui) lekker knapperig.

Voor mijn tagliatelle tartufo heb ik mij een toegankelijke maar toch krachtige witte rioja laten aanraden door de prettig nonchalante serveerster, die bij al onze wensen aangeeft dat het wat haar betreft allemaal prima is.

In die ongedwongen sfeer verheug ik me zeer op de (vegetarische, jawel!) tagliatelle, die een veelbelovend begin heeft maar gaandeweg toch een beetje teleurstelt. De verse deegslierten zijn iets te veel aan elkaar gaan plakken en - vervelender - de truffel(smaak) is ver te zoeken.

Klassiekers

Het maakt de avond verre van verloren, want in zijn klassiekers schiet Aqua zeker niet tekort. De desserts doen het kleine ongemak snel vergeten. Onder het genot van een kaasplankje met een glas fijne port, en een forse portie in crème de cassis gemarineerde aardbeien met hangop sluiten we het diner af.

Omdat het terras is leeggestroomd besluiten we nog even te genieten van het ruisende water in het Braassemermeer, dat zich in al zijn pracht voor ons heeft ontvouwen.

Ik bedenk me daarbij dat, ondanks de modernisering, de hang naar klassiek de voorkeur geniet en vegetarische variatie gewoon niet 'het ding' is van Aqua. En dat is echt jammer, want qua sfeer, ligging en uitstraling is de Oude Weteringse idylle een van de betere plekken waar ik ooit geweest ben.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.