Soldaat van Oranje stilgelegd tot corona onder controle is

Achter de schermen bij Soldaat van Oranje.© Archieffoto Taco van der Eb

ANP
Katwijk

De musical Soldaat van Oranje wordt voorlopig stilgelegd. De succesvolste theatervoorstelling uit de Nederlandse geschiedenis kan pas weer worden gespeeld als er perspectief is op spelen zonder de huidige coronabeperkingen. Dat maakte producent New Productions vrijdag bekend

„Het virus en de huidige routekaart van de rijksoverheid noodzaken de productie - en de hele culturele sector in binnen- en buitenland - tot vergaande beslissingen”, aldus producent Fred Boot. Hij beklemtoont dat de veiligheid en de gezondheid van cast, crew en publiek voorop staan. „De verwachting is dat er voorlopig geen versoepelingen komen die het economisch weer verantwoord maken om de voorstelling te spelen.”

De 40 miljoen euro die het kabinet afgelopen dinsdag aankondigde voor de niet-gesubsidieerde theaterproducenten verandert daar niets aan, aldus Boot. „Het telkens opstarten en weer stilleggen van de productie, het keer op keer omboeken van tickets, is noch voor de organisatie, noch voor de medewerkers, noch voor het publiek een situatie die vol te houden is. Door de musical op pauze te zetten kunnen de kosten worden beperkt.”

De cast en crew van de langstlopende musical zijn deze week geïnformeerd over het besluit. In het theater waren elke avond 150 acteurs en crewleden aan het werk. De producent zegt dat de voorstelling weer begint als het virus onder controle is en er weer voor volle zalen gespeeld mag worden.

Vouchers

De ticketverkoop lag al enige tijd stil om voucherhouders voorrang te geven bij het omboeken van hun tickets. De huidige voucher- en tickethouders wordt gevraagd hun (nog te ontvangen) vouchers te behouden totdat zij weer met voorrang nieuwe speeldata kunnen boeken. Dit gaat om tienduizenden mensen. Het publiek wordt ingelicht zodra de nieuwe speelperiode bekend is.

Het is deze vrijdag exact tien jaar geleden dat Soldaat van Oranje in première ging. De voorstelling, die het levensverhaal van verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema vertelt, werd sindsdien doorlopend gespeeld voor uitverkochte zalen. De musical werd bijna 2900 keer opgevoerd. Meer dan 3,3 miljoen mensen hebben het stuk inmiddels gezien.

Lees ook: Schouwburg, Stadsgehoorzaal en ’Soldaat van Oranje’ annuleren voorlopig alle voorstellingen en concerten na de nieuwste coronamaatregelen

Lees ook: Geen ontheffing voor theaters in Lisse en Sassenheim, TheaterHangaar in Katwijk mag 250 bezoekers toelaten

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.