Coronageld voor musea in Voorschoten, Noordwijk en Leiden

Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten.
© Foto Hans Oostrum
Leiden

Ruim veertig musea krijgen geld van het Kickstart Cultuurfonds om hun museum coronaproof te maken. Ook musea in Voorschoten, Noordwijk en Leiden profiteren van deze financiële bijdrage.

Het Kickstart Cultuurfonds, een initiatief van een aantal private fondsen zoals de BankGiro Loterij, keert in totaal 1,4 miljoen euro uit. Musea konden een aanvraag indienen om door de coronacrisis heen te komen.

Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten krijgt 35.000 euro. Door het coronavirus heeft het kasteel minder vrijwilligers om in te zetten als zaalwacht. Het museum wil het geld gebruiken om de looproute door het kasteel met afzetpaaltjes en koorden duidelijk te maken. Ook wil het camera’s voor de beveiliging van objecten, waardoor er minder zaalwachten nodig zijn.

Voor Space Expo in Noordwijk wordt 57.000 euro uitgetrokken. Het geld wordt gebruikt voor de aanschaf van een professionele, goed geventileerde tent. Deze extra ruimte wil het ruimtevaartmuseum gebruiken voor de ontvangst van grotere groepen, zoals schoolklassen.

Het hoogste bedrag, 100.000 euro, gaat naar de Pieterskerk in Leiden. De kerk, die niet meer als zodanig in gebruik is, gebruikt het geld voor afzetpaaltjes, desinfectiezuilen en aanpassingen aan de entree. Daarnaast wordt tijdelijk extra personeel ingehuurd voor publieksbegeleiding en beveiliging. De Pieterskerk lijdt volgens directeur Frieke Hurkmans miljoenen verlies, omdat alle evenementen zijn geschrapt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.