Leiderdorp schrapt in begraafkosten, klokkenluiden voortaan gratis

Begraven aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp wordt volgend jaar iets goedkoper.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiderdorp

De kosten voor een uitvaart op de algemene begraafplaats in Leiderdorp worden volgend jaar iets lager. Nabestaanden hoeven niet meer te betalen voor het luiden van de klok op de begraafplaats en de vergunningplicht voor een grafmonument komt te vervallen.

De begraafplaats aan de Hoogmadeseweg stond jarenlang bovenaan op de begraafkostenmeter van uitvaartverzorger Monuta. In 2019 nam begraafplaats Esserveld in Groningen die bedenkelijke eerste plaats over, maar de kosten voor een begrafenis in Leiderdorp zijn - met 7002 euro voor een particulier graf - nog steeds hoog in vergelijking met andere gemeenten. Reden voor de gemeenteraad om aan te dringen op lagere kosten.

Volgens de gemeente wordt het heel moeilijk om de kosten voor een uitvaart in Leiderdorp te verlagen. Het aantal begrafenissen loopt elk jaar terug en de gemeente moet nu al geld toeleggen op de begraafplaats. Het tekort bedroeg dit jaar tot augustus al ruim 97.000 euro.

Een substantiële prijsverlaging zit er volgens de gemeente volgend jaar in elk geval niet in. Wel schrapt Leiderdorp een aantal kleine kostenposten. Zo wordt voor het luiden van de klokken op de begraafplaats nu nog 33 euro in rekening gebracht, tot onbegrip van uitvaartondernemers. Dat klokkenluiden is vanaf volgend jaar gratis. Ook een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een grafmonument is vanaf volgend jaar niet meer nodig. Dat kost nu 63 euro.

Overigens is uit een enquėte onder uitvaartbedrijven gebleken, dat de prijs van een uitvaart nooit een reden is om voor een begrafenis in een andere plaats te kiezen. ’Maar mensen schrikken soms wel van de hoge kosten in Leiderdorp’, aldus een van de begrafenisondernemers.

Leiderdorp gaat nog wel onderzoeken of de prijs van een algemeen huurgraf op de algemene begraafplaats omlaag kan. Dat zou op zijn vroegst in 2022 tot een lager tarief leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.