Crowdfunding om het carillon van de Lodewijkskerk weer met de hand bespeelbaar te maken

De toren van de Lodewijkskerk met daarin het carillon.

De toren van de Lodewijkskerk met daarin het carillon.© Publiciteitsfoto

Theo de With
Leiden

Het carillon in de Lodewijkskerk aan het Steenschuur in Leiden moet weer met de hand bespeelbaar worden. Het Leids Carillon Genootschap zet hiervoor een crowdfunding op.

In opdracht van het kerkbestuur wordt het carillon binnenkort gerestaureerd. De klokken, de klepels en de hamers zijn door weer en wind aangetast en krijgen van klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts een onderhoudsbeurt.

Het Leids Carillon Genootschap wil deze restauratie meteen aangrijpen om het instrument uit te breiden met een zogeheten digitaal stokkenklavier. ,,Hiermee wordt het carillon zowel met de hand als ook op afstand bespeelbaar’’, licht Hein van Woerden toe namens het genootschap. ,,Daardoor wordt het mogelijk dat de Leidse stadsbeiaardier Levina Pors concertjes op het carillon geeft.’’

De toren van de Lodewijkskerk is al eeuwen voorzien van een carillon. De beroemde Leidse componist Cornelis Schuyt heeft er zelfs nog melodieën voor geschreven. Maar dat klokkenspel werd wegens bouwvalligheid tot twee keer toe uit de toren verwijderd, eerst in 1642 en daarna nog eens in 1715. Na de ingrijpende restauratie van de toren in 1961 werd een nieuw carillon gegoten door de Koninklijke Eijsbouts in Asten.

Legaat

Storingen en uitval van klokken maakten de afgelopen jaren duidelijk dat dit carillon weer een fikse opknapbeurt nodig heeft. Een legaat maakt dit nu ook mogelijk. Van Woerden: ,,Een particulier heeft een flink geldbedrag nagelaten voor dit carillon. Uit privacy-overwegingen kan ik er niet te veel over zeggen, maar het bijzondere is dat het niet om een parochiaan gaat. Het is iemand die niet kerkelijk was, maar altijd wel enorm genoot van het carillon.’’

Deze restauratie wil het genootschap nu aangrijpen om het carillon ook meteen een upgrade te geven. De klokken worden nu nog aangestuurd door een verouderde computer, die elk half uur een melodietje laat spelen. Met een digitaal stokkenklavier worden de mogelijkheden vergroot. Het instrument is dan digitaal aan te sturen, maar ook handmatig te bespelen door een beiaardier.

Voor deze uitbreiding is nog een extra geldbedrag van 30.000 euro nodig. Hiervoor zet het Leids Carillon Genootschap een crowdfunding op. Van Woerden: ,,Er zijn al toezeggingen binnen van fondsen en particulieren. Maar we gaan ook aan de parochianen en aan omwonenden vragen of zij een bijdrage willen leveren.’’ Bijdragen zijn welkom op bankrekening NL96 INGB 0007 6273 42 van het Leids Carillon Genootschap onder vermelding van ’Lodewijk’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.